„Privegheați și vă rugați!”|Concert tematic la Catedrala Episcopală din Deva


EPDH_09.04.2017_Concert Catedrala Sacerdotes si Corala mixta EDH-23Duminică, 9 aprilie 2017, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, a avut loc concertul tematic „Privegheați și vă rugați”, cu piese corale specifice Postului Mare, susținut de către Corala mixtă și Corala „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijate de Preacucernicul Părinte Arhidiacon Daniel Balea.

Corala „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei a luat ființă în toamna anului 2010, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, urmând tradiției impuse de-a lungul timpului în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. Corala este compusă din preoți, diaconi și teologi din protopopiatele Deva, Orăștie, Brad și Hațeg. Corala îşi propune să abordeze un repertoriu format din imne religioase, colinde, cântări şi pricesne, specifice perioadelor liturgice ale anului bisericesc, dar şi pricesne închinate Maicii Domnului, preluate fie din literatura autohtonă, fie din repertoriul universal. Unele piese, ce sunt cunoscute auditoriului în stil monodic, au fost prelucrate şi armonizate pentru cor bărbătesc, tocmai pentru a da o notă de originalitate şi de noutate în interpretarea muzicii corale bărbăteşti.

Corala mixtă a Episcopiei Devei și a Hunedoarei este o apariție mai nouă în viața liturgică a Catedralei Episcopale din Deva, ea oferind răspunsurile la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Duminicile și Praznicele de peste an.

Elementul inedit al evenimentului coral din această seară premergătoare săptămânii Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos l-a constituit simbioza dintre cele două corale, fiind pentru prima dată când concertează în această formulă în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva.


GALERIE FOTO