A doua zi a „Zilelor Culturii și Credinței la Deva”

Casa-de-cultura-Deva-DRAGAN-MUNTEAN-1Vineri, 26 iunie 2015, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a avut loc ce-a de-a doua manifestare culturală din cadrul programului festiv „Zilele Culturii și Credinței la Deva” – Ediția a II-a, program organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei la inițiativa Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

În prezența unui auditoriu numeros, ce-a de-a doua seară a manifestărilor a fost gazda unei dezbateri extraordinare pe tema „Identitatea românilor prin cultură și Biserică într-o lume globalizată”, dezbatere la care au luat parte Domnul Prof. univ. dr. Andrei Pleșu, Părintele Iustin Marchiș, Domnul Dr. Alexandru Gruian, Domnul Prof. Dr. Mircea Ionica, Părintele Petru Suciu și Părintele Consilier Radu Trifon. Masa rotundă a fost moderată de Părintele Conf. univ. dr. Vasile Vlad.

Tema propusă a fost una de mare interes pentru societatea contemporană, dialogurile dintre invitații participanți fiind de un calibru cultural excepțional, prin accentele interesante care s-au pus atât pe cadrele naturale determinante pentru statutul de român, dar și pe noile influențe tehnologice ce-și fac resimțită prezența în asumarea unei identități exterioare. Domnul Andrei Pleșu a punctat faptul că apartenența la un popor anume – ca și late trăsături dobândite la naștere – nu este un merit al omului, ci este un dat pe care trebuie intrinsec să și-l asume și să-l accepte ca atare. Domnul Andrei Pleșu a precizat și aspectul că faptul de a fi român nu reprezintă nicicum vreun avantaj sau vreun defect. După părerea sa, asumarea propriei identități este un element specific fiecărei persoane și trebuie realizată în aceeași măsură în care fiecare persoană în parte își asumă propria înfățișare fizică dobândită la naștere. În același cadru, au mai fost atinse puncte interesante precum identitatea digitală, care tinde să creeze identități duplicitare, tradiția ca element fundamental al identității, limba ca element constitutiv și determinant al apartenenței la un popor anume.

În continuarea manifestărilor prilejuite de „Zilele Culturii și Credinței la Deva”, în seara aceasta, tot în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, începând cu ora 18.00, va avea loc un Concert extraordinar de flaut și pian intitulat „Flautul de aur”, susținut de doi muzicieni de elită ai culturii românești flautistul Bogdan Ștefănescu, ce va cânta pe un flaut unicat de aur de 18k și pianistul Horia Mihail, al cărui „Pian Călător”, pus la dispoziție de Radio România Actualități, va rămâne la Deva pentru mai mult timp.

Accesul publicului la evenimentele prilejuite de „Zilele Culturii și Credinței la Deva” este liber.


GALERIE FOTO