În urma articolului apărut în ziarul local „Glasul Hunedoarei” în data de 08 aprilie 2016, intitulat „Regula financiară a Bisericii Ortodoxe în judeţ: cine are, ţine pentru el, cine n-are, întinde mâna. Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei contrazic situaţia şi spun că, pur şi simplu, nu sunt destui bani pentru toate bisericile”, Episcopia Devei și Hunedoarei aduce următoarele lămuriri:
- Informația conform căreia Sediul Administrativ a fost achiziționat în „mare parte” cu fonduri alocate de la Consiliul Județean Hunedoara este total neadevărată, fiind binecunoscut faptul că atât clădirea Sediului Administrativ al Episcopiei Devei și Hunedoarei cât și imobilul care urmează a deservi drept Reședință Episcopală, (ambele situate pe strada Andrei Șaguna din Deva), au fost achiziționate cu sprijinul unui credincios din afara județului Hunedoara, care a donat Episcopiei Devei și Hunedoarei întreaga sumă pentru cumpărarea celor două imobile aflate în vecinătatea Catedralei Episcopale.
- Referitor la bisericile monument istoric, facem precizarea că acestea reprezintă o preocupare constantă a Centrului Eparhial, până în prezent fiind realizate mai multe proiecte de inventariere și de expertizare tehnică a acestora în scopul identificării unor posibilități concrete de finanțare a lucrărilor de restaurare, având în vedere faptul că, documentația, avizarea și intervenția efectivă la aceste monumente este una extrem de costisitoare.
- Cu privire la afirmația că unii preoți sunt nevoiți să plătească „contribuţia lunară de vreo 1.500 – 2000 de lei”, menționăm faptul că salarizarea personalului clerical din parohii se realizează din două surse: un sprijin financiar de la bugetul de stat în procent de 65%, restul completându-se din fondurile proprii ale parohiei. Adeseori, acest procent nu asigură plata integrală a contribuțiilor la asigurările sociale, motiv pentru care preoții parohi sunt nevoiți să asigure, din parohie, completarea pentru aceste rețineri salariale. Așadar, parohiile contribuie la bugetul de stat cu o sumă substanțial mai mare decât cea pe care o primesc. Prin urmare, „contribuțiile” incriminate mai sus nu merg nicidecum în bugetul Episcopiei, ci în bugetul consolidat al Statului.
- Afirmația jurnalistului de la „Glasul Hunedoarei” care susține că: „Anul acesta, CJ Hunedoara a alocat 2,5 milioane de lei pentru aproximativ 150 de biserici ortodoxe din judeţ” este o informație trunchiată, nefiind menționat faptul că 25% din suma amintită a fost direcționată către celelalte culte existente în județul Hunedoara.
- În articol se subliniază tendențios faptul că „În organizarea episcopiei Hunedoara, în general, banii au un singur sens: de jos în sus”, lucru contrazis de realitatea existentă în județul Hunedoara, unde Episcopia Devei și Hunedoarei a susținut și susține în continuare construcția a 5 biserici noi în orașele din județ, locașuri de cult extrem de necesare credincioșilor hunedoreni ca urmare a numărului foarte mic de biserici raportat la numărul mare de credincioși ortodocși (aproximativ 5.000 de credincioși la o biserică, în municipiile Deva și Hunedoara).
Episcopia nu este un organism colector de taxe, crearea unei infrastructuri administrative-bisericești, cultural-educative și social-filantropice existentă astăzi la nivelul județului Hunedoara fiind rezultatul unor eforturi susținute exclusiv de Centrul Eparhial prin donații, sponsorizări și activități de cult, fără a se impune taxe sau contribuții parohiilor hunedorene. Mai mult, în nenumărate rânduri Episcopia Devei și Hunedoarei a susținut sau a identificat soluții de sprijin pentru parohiile aflate în dificultate.
În plus, de întreaga activitate socială și filantropică desfășurată de Episcopie în județul Hunedoara, beneficiază toți credincioșii parohiilor hunedorene, astfel că sintagma „banii au un singur sens: de jos în sus” nu este justificată.
Biroul mass-media al Episcopiei Devei și Hunedoarei