Conferință închinată pătimitorilor din închisorile comuniste la Deva


Vineri, 3 noiembrie 2017, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva a avut loc a IV-a ediție a conferinței anuale „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”.

Conferința a debutat cu un cuvânt de binecuvântare adresat celor prezenți de către Preasfințitul Părinte Episcop Gurie. Au urmat apoi mai multe alocuțiuni din partea reprezentanților instituțiilor civile, prezenți la eveniment

În partea centrală a conferinței, Dl. Claudiu Degeratu, absolvent al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București și al Colegiului Național de Apărare, cercetător științific în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române din București a transmis un mesaj al Dl. Prof. dr. Radu Ciuceanu, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, fost deținut politic, care, din motive obiective, nu a putut fi astăzi prezent la Deva. În continuare, Dl. Claudiu Degeratu a susținut un referat de excepție intitulat „Justinian Marina – un Thomas Becket al României”.

La final, au luat cuvântul mai mulți foști deținuți politici sau reprezentanți ai filialelor din județul Hunedoara a Asociației foștilor deținuți politici din România, prezenți la Deva cu prilejul acestei conferințe.

Ediția din acest an a conferinței „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste” și-a propus să scoată de sub colbul nedrept al uitării drama milioanelor de români prizonieri, vreme de jumătate de secol, în propria lor țară, și să readucă în prim-planul atenției jertfa unor martiri ai neamului românesc, cu nimic mai prejoși, prin mărturia și prin lupta lor națională, decât marii eroi ai istoriei acestui popor. Manifestarea a fost prilejuită, pe de o parte, de îndatorirea noastră de a face cunoscută jertfa acestor mucenici ai neamului românesc, iar pe de altă parte, de declararea anului în curs, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, drept an omagial al patriarhului Justinian Marina și al tuturor pătimitorilor din lagărele și din temnițele comuniste.


GALERIE FOTO