Conferință teologico-istorică la Deva despre pătimitorii din temnițele comuniste


EPDH_02_12_2016_Simpozion_Patimitori_Deva-15Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în sala mare a Inspectoratului Școlar Județean Deva, a avut loc cea de-a treia ediție a conferinței teologico-istorice Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste.

Conferința și-a propus și a reușit să prezinte climatul totalitar al întregii perioade comuniste, evidențiind drama deținuților politici din închisorile și din lagărele vremii, spații de exterminare a intelectualității și a spiritualității românești, în care au pătimit și numeroși preoți, monahi și credincioși hunedoreni, pentru unica „vină” de a-L fi iubit și slujit pe Dumnezeu.

În deschiderea manifestării, un cuvânt de binecuvântare a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, amintind despre vitejia și statornicia în credință a celor care l-au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă, chiar și cu prețul vieții.

În continuare, au urmat mai multe alocuțiuni din partea reprezentanților instituțiilor civile și militare, prezenți la eveniment, apoi, în partea centrală a conferinței, au fost susținute două referate de excepție. Domnul Sorin Șipoș, profesor universitar în cadrul Universității din Oradea, a prezentat un referat despre reputatul istoric Silviu Dragomir, Un pătimitor în temnițele comuniste: Silviu Dragomir – istoric al Revoluției de la 1848-1849, iar domnul Adrian Nicolae Petcu, istoric cu numeroase preocupări în cercetarea pătimitorilor din perioada comunistă, a prezentat celor prezenți un referat despre Noi mărturii documentare despre Părintele Arsenie Boca.

Partea finală a conferinței a fost marcată de lansarea a trei volume specifice tematicii dezbătute: Silviu Dragomir: Avram Iancu (ed. anastatică și studiu introd. de Prof. univ. dr. Sorin Șipoș), Adrian Nicolae Petcu: Preoți hunedoreni pătimitori în temnițele comuniste și Altfel despre Părintele Arsenie Boca (coord. Prof. dr. Marius Vasileanu).

Manifestarea de astăzi împlinește, pe de o parte, îndatorirea de a face cunoscută jertfa acestor mucenici ai neamului românesc, iar pe de altă parte, marchează un nou eveniment cultural dedicat anului comemorativ al Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul.


GALERIE FOTO