Corul ARHANGHELII din Orăștie, în Olanda

În perioada 23-25 septembrie 2016, corul ,,Arhanghelii” al Parohiei Ortodoxe cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Orăştie I, dirijor drd. Ioan-Marius Popa, a participat la festivalul coral din localitatea Sliedrecht (Olanda). Participarea corului ,,Arhanghelii” a fost motivată şi din prisma relaţiei de înfrăţire dintre Orăştie şi Sliedrecht. În acest sens, corul a primit arhiereasca binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, de a participa la festivalul coral de la Slidrecht, iar formaţia a fost însoţită de pr.ic.stavr. Ionel Dumbravă. Corul a fost însoţit din partea autorităţilor orăştiene de doi membri ai Consiliului Local.

La festivalul de la Sliedrecht au participat peste 50 de coruri (mixte, bărbăteşti sau pe voci egale) şi cu specific diferit (de elevi sau studenţi, de marinari, Gospel, bisericeşti etc.) însă toate din Olanda. Corul ,,Arhanghelii” de la Orăştie, dirijat de drd. Ioan-Marius Popa a fost singurul cor străin invitat în festival. Formaţia a primit misiunea din partea organizatorilor de a prezenta un repertoriu variat, însă cu accent pe specificul coral Ortodox. Printr-o muncă susţinută formaţia corală de la Orăştie a reuşit să ducă la îndeplinire această rugăminte.

În prima zi a festivalului, 23 septembrie, corul ,,Arhanghelii” a susţinut un concert de 40 de minute în deschiderea manifestării prezentând un buchet frumos de cântece religioase din literatura de specialitate românească şi universală. Au fost interpretate cântece din repertoriul universal din colecţia: G.P. Palestrina, Jacob Arcadelt, J.S. Bach, D. Bortneansky sau Giuseppe de Marzi; iar din repertoriul sacru românesc din colecţia: N. Lungu, Gh. Cucu, Ioana Ghica-Comăneşti, Isidor Vorobchievici, Augustin Bena, Constantin Drăguşin şi Ioan Popa.

În a doua zi, 24 septembrie, corul a susţinut şase recitaluri de câte 15-20 de minute în şase locaţii diferite. În această zi a predominat repertoriul folcloric românesc. Au fost interpretate bijuterii corale din colecţia compozitorilor: Gh. Danga, Gh. Şoima, Ioan Munteanu, Gh. Bercea sau Ioan Popa. Ultimul recital a fost urmat de concertul comun al tuturor corurilor participante. Trebuie precizat că la aceste recitaluri corul a purtat costume tradiţionale româneşti, fiind atracţia principală a tuturor participanţilor la festival.

În ultima zi a festivalului, 25 septembrie, corul ,,Arhanghelii” a susţinut un concert de muzică sacră la Biserica Reformată din Sliedrecht. Corul a interpretat piese religioase din colecţia compozitorilor amintiţi mai sus, însă alte cântece decât cele interpretate vineri. În încheierea concertului, corul a interpretat Tatăl nostru, muzica Ciprian Porumbescu. Participanţii în număr mare la concert şi la ceremonia religioasă au aplaudat îndelung şi au apreciat evoluţia corului de la Orăştie în cele trei zile de festival. Deşi festivalul nu a fost competiţional, corul a primit un Premiu Special din partea organizatorilor pentru prestaţia deosebită din cadrul manifestării muzicale. În cele trei zile de festival, formaţia ,,Arhanghelii” a prezentat în faţa publicului olandez peste 30 de cântece corale.

Putem afirma că deplasarea corului ,,Arhanghelii” la Sliedrecht a reprezentat un succes deplin, publicul olandez fiind profund impresionat de melosul coral ortodox şi stârnind curiozitatea multora de a participa la Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe. În acest sens, corul ,,Arhanghelii” nu a dus doar o misiune muzicală ci şi una duhovnicească a Ortodoxiei Româneşti în spaţiul olandez.

Asociaţia ,,Fii în centru!” Orăştie