Slujiri arhierești

Astăzi, începând cu ora 17, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, va sluji slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia se va citi un fragment din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Episcopală ,,Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Deva.

 

După cum indică și numele cu care a intrat în Tradiția Bisericii, canonul acesta a fost compus de Sfântul Andrei, un monah erudit și evlavios, care în 692 a ajuns episcop de Gortyna, în Creta, de unde a și primit numele de “Criteanul” sau “Cretanul”. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice. Între toate acestea strălucește, în mod deosebit, Canonul cel Mare, considerat cea mai profundă cântare de pocăință din cultul Bisericii. Dramatismul acesteia însă este contrabalansat de o luminoasă nădejde: cântările sunt pline de exemple de mari păcătoși din Sfânta Scriptură care au reușit totuși să își câștige mântuirea prin pocăință.

 

Scopul Canonului Sfântului Andrei Criteanul este de a-l ajuta pe om să intre în duhul autentic al postirii, iar acest duh să-l călăuzească în călătoria duhovnicească spre Învierea lui Hristos. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește integral la Denia de luni din săptămâna a V-a a Postului Mare, 23 martie 2015, deoarece praznicul Buneivestiri este miercuri.