Sinteza activităților pro familie desfășurate în Episcopia Devei și Hunedoarei în anul 2015


familieÎn contextul tot mai sensibil al relațiilor intercomunitare actuale, provocările societății moderne și postmoderne la adresa familiei tradiționale primesc tot mereu noi și noi forme. Din acest motiv, Biserica, ca depozitară a tezaurului de tradiție autentică a umanității sub toate aspectele acesteia, este chemată să reafirme și să susțină în fața lumii bogata sa moștenire.

            În acest sens, manifestările și activitățile pro familie reprezintă o preocupare constantă. În cursul anului 2015, în Episcopia Devei și Hunedoarei au avut loc mai multe asemenea manifestări și proiecte.

            În primul rând în cadrul Săptămânii pentru viață 2015 „Fiecare viață este un dar”, în 40 de parohii ale Eparhiei au fost organizate cateheze, conferințe și vizite la căminele de copii și bătrâni. De asemenea, în orașele: Deva, Hunedoara, Brad, Lupeni, Petroșani, Orăștie și Hațeg a fost organizat „Marșul pentru viață 2015” în data de 21 martie 2015.

            Episcopia Devei și Hunedoarei în parteneriat cu Asociația Provita „Genesis Life” Deva a organizat cu ocazia „Marșului pentru viață 2015” și câteva acțiuni de conștientizare a importanței familiei tradiționale, în liceele orașului Deva.

            Tot în luna martie 2015, a luat ființă la Deva Asociația Părinți pentru ora de Religie (A.P.O.R) filiala Hunedoara, sub președinția doamnei Adrian Prodan, asociație care s-a implicat activ nu doar în înscrierea copiilor la ora de religie, acțiune pe care a realizat-o cu succes, un procent de 90,1% din elevi înscriindu-se la ora de religie în județul Hunedoara, ci și în promovarea valorilor creștine ale familiei. Astfel, A.P.O.R Deva și Episcopia Devei și Hunedoarei au organizat în parteneriat câteva emisiuni cu tematica familiei tradiționale, la televiziunea locală Hunedoara TV, având ca invitați personalități locale (artiști, profesori).

            În cadrul emisiunilor săptămânale la televiziunea locală Info HD și postul de Radio local BigFm Deva, Sectorul Învățământ și Activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei a susținut mai multe înregistrări pro familie, cu ocazia: Duminicii Mironosițelor, Buneivestiri, Nașterii Maicii Domnului și Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

            Un rol aparte, foarte important, l-au avut cele două proiecte „D.A.R – Dăruiește, Ajută, Respectă!” (partener Inspectoratul Școlar Județean) și „ H.O.P.E. – Har, Omenie, Pricepere, Entuziasm” derulate de către Episcopia Devei și Hunedoarei, proiecte în cadrul cărora câteva sute de familii aflate în dificultate au beneficiat de sprijin și consiliere psihologica, asistență socială și ajutor financiar.

La sfârșitul anului 2015, odată cu inițiativa Coaliției pentru Familie, A.P.O.R Deva, cu sprijinul Episcopiei Devei și Hunedoarei, s-a implicat la modul activ în campania strângerii de semnături în favoarea familiei tradiționale.

Prin toate aceste activități creștinii hunedoreni au arătat că familia tradițională, creștină, este o valoare de necontestat care trebuie apărată, ca fiind darul lui Dumnezeu pentru umanitate.