„Sărbătoarea fiilor satului” în localitatea Huta-Chiuiești


EPDH - 12.06.2016 - Fiii satului Huta Chiuiesti-32În Duminica a VII-a după Paști, 12 iunie 2016, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din satul natal, Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj.

Satul Huta din comuna Chiuiești a îmbrăcat straie de sărbătoare, duminică organizându-se cea de-a treia ediție a „Sărbătorii fiilor satului”. Astfel, la invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în pitorescul sat clujean au poposit mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, avându-l în frunte pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte: Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, le-a vorbit celor prezenți despre lupta cea bună pe care trebuie să o ducem în această lume, fiecare pas din viața noastră trebuind să fie orientat spre mântuirea sufletului și dobândirea bucuriei celei veșnice în Împărăția lui Dumnezeu. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să rămână la fel de apropiați Bisericii lui Hristos și să țină cu tărie la valorile morale și tradiționale ale poporului nostru dreptcredincios român.

După Sfânta Liturghie, soborul de ierarhi, preoți și diaconi au săvârșit slujba parastasului în care au fost pomeniți ctitorii, ostenitorii, slujitorii și credincioșii parohiei Huta care au trecut la cele veșnice în nădejdea Învierii și a moștenirii darurilor celor cerești ale lui Hristos.

La final, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a mulțumit tuturor ierarhilor care s-au ostenit să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie,  Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru binecuvântarea acordată spre a se săvârși Sfânta Liturghie arhierească în satul Huta, celor care s-au implicat în organizarea evenimentului festiv și tuturor celor prezenți la bucuria comunității, îndemnându-i să țină făclia sufletelor lor aprinsă spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu și dobândirea Împărăției Cerurilor.


GALERIE FOTO