Deschiderea festivă a simpozionului istoric internațional „Națiunea imaginată” în Episcopia Devei și Hunedoarei


EPDH - 16.06.2016 - Deschidere Natiunea imaginata-33Joi, 16 iunie 2016, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc deschiderea festivă a simpozionului istoric internațional Națiunea imaginată. Concepte și etape în construirea identităților naționale europene, manifestare care marchează debutul celei de-a treia ediții a Zilelor credinței și culturii la Deva.

Evenimentul cultural de mare anvergură reprezintă rodul colaborării dintre Episcopia Devei și Hunedoarei cu mai multe instituții de elită românești și internaționale precum Academia Română – Centrul de Studii Transilvane, Università degli Studi di Padova, Universitatea de Stat din Republica Moldova, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea și Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș.

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare a lucrărilor acestui simpozion, expunând concis și dimensiunea actuală a conștiinței identității naționale atât în rândul poporului român, cât și la nivel european.

În cele ce au urmat, au fost adresate mai multe cuvinte de salut din partea reprezentanților instituțiilor implicate în organizarea și desfășurarea simpozionului, apoi au fost susținute mai multe prelegeri despre conceptele și etapele care au constituit fundamentul identităților naționale europene, cu un accent deosebit pus pe istoria Transilvaniei.

În cadrul deschiderii festive, având în vedere faptul că acest eveniment se înscrie într-un ciclu anual de manifestări științifice organizate în colaborare între mai multe centre universitare, ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediție, domnul Prof. Univ. Dr. Habil. Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea, moderatorul evenimentului, a oferit câte o diplomă de recunoștință și câte o medalie jubiliară a Universității din Oradea, Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și domnului Academician Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în semn de prețuire pentru implicarea în buna desfășurare a manifestării culturale de astăzi și pentru susținerea activității Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea.

În perioada 24-29 iunie 2016, Zilele credinței și culturii la Deva vor continua cu alte manifestări culturale de excepție. Astfel, vineri, 24 iunie 2016, începând cu ora 19.00, la sala Teatrului de Artă din Deva, va avea loc spectacolul de teatru „Calea Adevărului”, o dramatizare a vieții și activității Sfântului Antim Ivireanul pusă în scenă de compania de teatru Civic Art CvM din București. Luni, 27 iunie 2016, începând cu ora 19.00, tot la sala Teatrului de Artă din Deva, va avea loc un recital extraordinar de poezie eminesciană intitulat „Eminescu: om, geniu și poet divin”, susținut de maestrul Dorel Vișan. Momentul culminat al manifestărilor devene îl va constitui ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, când Catedrala Episcopală din Deva își va sărbători cel de-al doilea hram al acesteia, prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească începând cu ora 9.00. Intrarea la toate manifestările este liberă.


GALERIE FOTO