MINI-TABĂRA DE TINERET „SĂNĂTATE PENTRU TRUP ȘI SUFLET” LA COSTEȘTI


20160827_093211Cu binecuvântarea și sprijinul Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în periaoda 26-28 august 2016, la tabăra de la Costești a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara, a fost organizată o mini-tabără pentru liceeni și studenți. Acest proiect a pornit dintr-o împreună-lucrare a Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români, filiala Orăștie, prin Pr. Alexandru Oltean, cu studioul de fitness „Barzz Fitness” din Orăștie, prin antrenorul Dacian Sarivan. Tabăra, programată pentru weekend și purtând denumirea „SĂNĂTATE PENTRU TRUP ȘI SUFLET”, se înscrie în contextul Anului omagial al educației tineretului, dar și ca o necesitate de a pune în valoare istoria acestor meleaguri. Titlul acesteia a vrut să sublinieze importanța unui trai sănătos și echilibrat, atât pentru trup, cât și pentru suflet. Totodată, tema discutată la Costești a prilejuit răspunsuri la atacurilor pornite împotriva Bisericii sub genericul-slogan „Vrem Spitale, Nu vrem Catedrale!”. Tinerii au conștientizat că sunt trup și suflet, precum și că sufletul e mai important decât trupul datorită faptului că este dăruit de Dumnezeu și, prin întoarcerea la El după moartea omului, este nemuritor.

Mișcarea fizică a fost coordonată de antrenorul personal de fitness, Dacian Sarivan. Două seminarii (Despre antrenamentul de acasă al tânărului și despre alimentație sănătoasă) au avut rol călăuzitor pentru un ritm de viață sănătoasă. Drumețiile la Cetățile Blidaru și Cetățuia au fost apreciate de tineri pentru contactul cu istoria fortificațiilor dacice, cât și pentru conversațiile realizate de grup în mișcare.

Formatorii de tineret au urmărit cu acest proiect reconectarea tinerilor cu natura, în jurul minunatelor Cetăți Dacice, apropierea tinerilor din diferite zone prin intermediul jocurilor și activitățiilor interactive, precum și câștigarea încrederii în propriile puteri. După rugăciunea de dimineață și seară au fost propuse meditații duhovnicești. Astfel, au fost abordate următoarele teme: „Dărâmăm vrăjmășia – alungăm singurătatea”, „Rugăciunea – hrana vitală a sufletului” și „Spovedania – evadare din deznădejde”.

În sprijinul acestui demers s-au alăturat Teofil Slevaș (coordonator al Grupului de Inițiativă pentru Tineret al Protopopiatului Alba Iulia), Dr. Gabriel Petric (profesor de Limba și literatura română) pentru o prezentare a mai multe genuri de muzică interpretate la chitară, și tinerii talentați din formația INSTINCT, Alex Costa și Alex Hristache.

Cu binecuvântarea Preotului Claudiu Sgaroncea, paroh la Parohia Ortodoxă Ludești, Sfânta Liturghie pentru tineri a fost săvârșită la biserica din Costești. Rânduiala Proscomidiei a fost oficiată pe solee, în văzul tinerilor, cu o tâlcuire a fiecărui gest de către Preotul Alexandru Oltean.

Participanții la această mini-tabără au fost elevi și studenți din localități precum: Craiova, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia, Deva, Hunedoara și Orăștie. Aceștia, prin jocurile de cunoaștere, de teambuilding și de dezvoltare personală, au reușit să nutrească reciproc sentimente de prietenie în timp scurt. Pentru anul viitor, organizatorii își propun dublarea timpului necesar pentru tabără cât și multe alte activități și drumeții.

Pr. Alexandru Oltean, Parohia Ortodoxă Orăștie II


GALERIE FOTO