Hramul Catedralei Episcopale „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc


EPCVHR - 01.10.2016 - Hramul Catedralei Episcopale Mc Ciuc-40Sâmbătă, 1 octombrie 2016, la invitația Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc, cu prilejul sărbătoririi hramului acesteia.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte: Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Hargitei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și al Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Alături de ierarhi au coliturghisit un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre minunata lucrare a Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc, ea fiind cea prin care, cu harul Duhului Sfânt, a venit în lume izbăvirea și luminarea noastră, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să fie rugători fierbinți către Maica Domnului, pentru ca să mijlocească înaintea Tronului ceresc la curățirea și mântuirea sufletelor noastre.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o dublă festivitate de premiere, fiind premiați atât elevii eparhiei Covasnei și Harghitei cu rezultate deosebite la olimpiada de religie de anul acesta, cât și un grup de 25 de tineri care au participat la pelerinajul „Drumul către lumină”, pelerinaj în care „micii pelerini” au vizitat toate mănăstirile din județul Harghita.

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, a adresat un cuvânt de mulțumire atât soborului de ierarhi, preoți și diaconi prezenți la sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale, dar și tuturor reprezentanților autorităților centrale și locale și tuturor credincioșilor veniți să ia parte la bucuria comunității.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, soborul de ierarhi, preoți și diaconi a săvârșit o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de înfrumusețare a Centrului eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei.


GALERIE FOTO