Bucurie duhovnicească în filia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Podele – județul Hunedoara


DSC_7507-001Duminică, 13 noiembrie 2016, în filia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Podele – parohia Luncoiu de Sus, protopopiatul Brad, județul Hunedoara, un ales sobor de preoți în frunte cu preacucernicul părinte Birău Ioan, administratorul parohiei, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a săvârșit o slujbă de sfințire a lucrărilor de înfrumusețare ale bisericii din localitate, în prezența a numeroși credincioși veniți să se bucure duhovnicește de harul prezent în lucrările sfințitoare ale Bisericii Ortodoxe Strămoșești.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, preacucernicul părinte Birău Ioan le-a vorbit celor prezenți despre într-ajutorarea trupească și sufletească, plecând de la pericopa evanghelică a samarineanului milostiv. De asemenea, părintele Birău Ioan a mulțumit tuturor celor au contribuit la realizarea acestor lucrări de înfrumusețare și consolidare a bisericii din localitatea Podele. Evenimentul duhovnicesc s-a încheiat cu o agapă festivă.


Veche din 1850, această biserică reprezintă stilul ardelenesc al bisericilor de lemn cu naosul boltit, pronaosul cu tavan drept, iar deasupra lui turnul cu un balcon unde se află clopotele și toaca, în continuare un coif zvelt, înalt, terminat cu o cruce, de unde se poate deduce și un aspect important al vieții duhovnicești, anume că acel „coif al mântuirii” al Sfântului Apostol Pavel, simbol al biruinței luminoase asupra patimilor, este întotdeauna însoțit, în tradiția ortodoxă, și de o cruce.


Această prezentare necesită JavaScript.