Conferință teologico-istorică – Deva, 2 decembrie 2016


Episcopia Devei și Hunedoarei organizează vineri, 2 decembrie 2016, de la ora 17.00, în sala „Europa” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva (str. George Barițiu, nr. 2), cea de-a treia ediție a conferinței teologico-istorice anuale Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste.

Manifestarea își propune să prezinte publicului larg climatul totalitar al întregii perioade comuniste, dimpreună cu drama deținuților politici din închisorile și din lagărele vremii, spații de exterminare a intelectualității și a spiritualității românești, în care au pătimit și numeroși preoți, monahi și credincioși hunedoreni, pentru unica „vină” de a-L fi iubit și slujit, chiar și cu prețul vieții, pe Dumnezeu.

Temele referatelor ce se vor susține sunt următoarele:

  1. Prof. univ. dr. Sorin Șipoș (Universitatea din Oradea): Un pătimitor în temnițele comuniste: Silviu Dragomir – istoric al Revoluției de la 1848-1849;
  2. Dr. Adrian Nicolae Petcu (istoric): Noi mărturii documentare despre Părintele Arsenie Boca.

În partea secundă a acestei manifestări se vor lansa următoarele trei volume:

  1. Silviu Dragomir: Avram Iancu (ed. anastatică și studiu introd. de Prof. univ. dr. Sorin Șipoș);
  2. Adrian Nicolae Petcu: Preoți hunedoreni pătimitori în temnițele comuniste;
  3. Altfel despre Părintele Arsenie Boca (coord. Prof. dr. Marius Vasileanu).

Vă adresăm, așadar, invitaţia de a participa la această conferință teologico-istorică, însoțită de lansările de carte amintite, manifestare prilejuită, pe de o parte, de îndatorirea de a face cunoscută jertfa acestor mucenici ai neamului românesc, iar pe de altă parte, de declararea anului în curs de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept an comemorativ al Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul.


aFI PATIMITORI SITE