Hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva


EPDH_05_12_2016_Hram_Catedrala_Sf_Liturghie-26Marți, 6 decembrie 2016, Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva a îmbrăcat haine de sărbătoare, sărbătorindu-și hramul istoric.

Rânduiala liturgică a serbării hramului a debutat în seara zilei de 5 decembrie 2016, cu săvârșirea de către Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a slujbei Vecerniei unită cu Litia, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Episcopul cetății Mira din provincia Lichia. În cuvântul de învățătură rotit la finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul le-a vorbit credincioșilor despre viața și personalitatea duhovnicească a Sfântului Nicolae.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae a mijlocit, în Catedrala Episcopală din Deva, săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Din soborul de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române prezenți au mai făcut parte: Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și al Călărașilor, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă a Episcopiei Devei și a Hunedoarei.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, le-a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre asumarea calităților bunului creștin, acesta fiind cel care își stabilește ca principii de viețuire poruncile Evangheliei, legile Bisericii și scrierile Sfinților Părinți. De asemenea, Preasfinția Sa le-a prezentat celor prezenți un scurt medalion despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Nicolae, cel care ne oferă un model desăvârșit de bună trăire duhovnicească și slujire curată a lui Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a adresat un cuvânt de mulțumire atât ierarhilor prezenți la bucuria hramului Catedralei Episcopale din Deva și întregului sobor slujitor, cât și tuturor reprezentanților autorităților locale, județene și naționale și tuturor credincioșilor veniți să prăznuiască, în comuniune, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae.

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Episcopale din Deva s-a încheiat cu săvârșirea de către soborul de ierarhi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a unei slujbe de sfințire a noului Centru de tineret „Orthocaffè” din cadrul Episcopiei Devei și a Hunedoarei, centru alcătuit dintr-un spațiu amenajat pentru întâlnirea și socializarea tinerilor, o sală de videoproiecție și o sală multifuncțională în care se vor desfășura diferite activități precum ateliere de manufactură, ore de cateheză, program de tip afterschool. Centrul de tineret „Orthocaffè” reprezintă primul centru de acest gen din Episcopia Devei și Hunedoarei, proiectele viitoare vizând înființarea de astfel de centre destinate tinerilor în fiecare oraș din cuprinsul eparhiei hunedorene.


GALERIE FOTO