Sfinții canonizați de Biserica Ortodoxă Română în anul 2016


În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a canonizat opt sfinți români. Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, în data de 25 februarie 2016, a hotărât canonizarea a patru pustnici care au trăit în Oltenia, în secolul al XVI – lea:

  • Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie, de la Mănăstirea Stânişoara, având ca zi de prăznuire data de 3 septembrie.
  • Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, cu zi de pomenire în 5 octombrie.

În perioada 6-7 iunie 2016, membrii Sfântului Sinod au hotărât trecerea în rândul sfinților a patru personalități reprezentative ale vieții duhovnicești românești din Moldova secolului al XVIII – lea:

  • Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei (1719-1778) cu zi de prăznuire în 15 mai;
  • Cuvioșii Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei (sec. XVIII), având zi de prăznuire în 16 mai.

   Noi sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe Române – Basilica.ro


***

În data de 31 ianuarie a acestui an a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ în Patriarhia Ierusalimului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

De asemenea, în data de 31 octombrie 2016, la Mănăstirea Prislop, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, s-au desfășurat lucrările Comisiei speciale teologice mitropolitane, în vederea întocmirii dosarului pentru propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Lucrările comisiei s-au concretizat într-o sistematizare teologico-științifică a scrierilor Părintelui Arsenie Boca, a documentelor de arhivă, precum și a diverselor publicații apărute de-a lungul timpului cu privire la viața și activitatea duhovnicului de la Mănăstirile Sâmbăta și Prislop.

Mănăstirea Prislop: Întrunirea comisiei de canonizare a părintelui Arsenie Boca – Basilica.ro


 Preluare de pe Basilica.ro