Procesiune în cinstea Maicii Domnului la Brad


EPDH_14.08.2017_Procesiune Brad-9Luni, 14 august 2017,cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, în municipiul Brad s-a desfăşurat tradiţionala procesiune în cinstea Maicii Domnului, prilejuită de praznicul Adormirii Maicii Domnului, care este şi hramul Catedralei Ţării Zarandului.

Evenimentul religios a debutat seara, la ora 18, cu slujba Paraclisului Maicii Domnului săvârşită în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Brad de către un sobor de preoţi din protopopiatul Brad, o parte slujind, iar altă parte cântând la strană. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din Brad, dar şi din împrejurimi care, într-o atmosferă duhovnicească deosebită, au adus slavă lui Dumnezeu şi s-au rugat Maicii Domnului să fie mijlocitoare înaintea lui Hristos pentru sufletele noastre.

După Paraclisul Maicii Domnului, s-a pornit în procesiune cu epitaful Adormirii Maicii Domnului și icoana Maicii Domnului prin oraşul Brad. Pe parcursul procesiunii s-au intonat cântări în cinstea Maicii Domnului, iar la opririle stabilite s-a citit din Sfânta Evanghelie şi s-au rostit ectenii. La finalul procesiunii credincioşii au primit un mic dar din partea bisericii şi câte o iconiţă cu Maica Domnului ca binecuvântare.

Momentul acestei procesiuni a constituit şi finalul unui deosebit program duhovnicesc şi liturgic pe care părintele protopop Ioan Petru Diniş l-a realizat împreună cu preoţii din protopopiatul Brad în vremea postului Adormirii Maicii Domnului, în fiecare seară slujindu-se pe rând în mai multe biserici Paraclisul Maicii Domnului, adunând împreună în duh de rugăciune şi de bucurie sufletească preoţi şi credincioşi. Ne-am rugat împreună în zilele postului în bisericile din parohiile şi filiile: Crişan, Bucureşci, Săliştioara, Ţebea, Luncoiu de Sus, Baia de Criş, Tătărăştii de Criş, Chişcădaga, Sulighete, Vălişoara, Podele, Basarabasa, Crişcior şi Brad I.

Într-o lume stăpânită tot mai mult de individualism şi căutarea interesului propriu, rugăciunea împreună e mărturia că suntem ucenici ai lui Hristos, „sarea pământului” pe care nu avem voie să o lăsăm să se strice, „lumina” ce nu trebuie ţinută sub obroc, iar procesiunea religioasă reprezintă mărturisirea Bisericii vii către „cetatea” chemată la o viaţă trăită în duhul creştin.

Pr. Alexandru Letea


GALERIE FOTO