80 ani de la moartea Reginei Maria a României


Regina Maria a României a trecut la cele veșnice în 18 iulie 1938, la castelul Pelișor din Sinaia.

Regina Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea.

Regina Maria a adus o contribuție importantă și recunoscută, pe plan național și internațional, la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial. Ea s-a implicat în organizarea și buna funcționare a serviciului de ambulanțe destinate frontului.

În octombrie 1917, pe frontul din Moldova, Regina Maria s-a încadrat, purtând uniforma de ofițer, în sectorul de front Cireșoaia în fața cotei 443, pe linia întâi, în prima tranșee, la 200 metri de inamic.

„Ea a fost vocea cea mai hotărâtă pentru rezistența și ofensiva pe frontul din Moldova și, dacă studiem cu atenție memoriile ei, personalitatea care a decis în cele din urma intrarea României în război de partea Antantei”, scrie Alex Mihai Stoenescu pe historia.ro.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre devotamentul și dăruirea Reginei Maria față de țara noastră în contextul anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri: „Evocăm cu recunoştinţă contribuţia Reginei Maria a României – un adevărat simbol al curajului, al devotamentului şi al iubirii faţă de poporul român”.

Ultimii ani din viață

După moartea regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a reușit îndepărtarea reginei Maria din viața politică.

În ultimii doi ani de viață, bolnavă fiind, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, revenind în țară în vara lui 1938, a trecut la Domnul în reședința sa de la Pelișor.

A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima reginei a fost mutată la Bran.

Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.

Foto credit: Business Cover