A V-a ediție a Conferinței „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste” a avut loc la Deva


Vineri, 7 decembrie 2018, în sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean din Deva, Episcopia Devei și Hunedoarei a organizat cea de-a V-a ediție a conferinței teologico-istorice anuale „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, care a vorbit despre suferinţa celor din închisori spunând că aceasta nu a fost de prisos; idealurile pentru care pătimitorii din temnițele comuniste şi-au jertfit tinereţea au fost și vor fi triumfătoare, chiar dacă ele par uneori complet îngenuncheate și – parcă – ireversibil repudiate din spaţiul public ori „răstignite” din conştiinţele multora.

În primul moment al serii au fost lansate două cărți, Politica-instrument de formare a unei noi națiuni: „națiunea civică moldovenească” scrisă de Domnul prof. univ. Ion Eremia, și Silviu Dragomir, Un sfert de veac de la unirea Transilvaniei scrisă de Domnul prof. univ. Sorin Șipoș, a căror prezentare a fost făcută chiar de către autorii volumelor.

Domnul prof. univ. Sorin Șipoș i-a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Gurie o plachetă omagială aniversară din partea conducerii executive a Universității din Oradea.

Conferința propriu-zisă a fost susținută de către domnul Cristian Curte, realizator de emisiuni la Radio România şi este colaborator al revistei „Formula As”, redactor șef al revistelor „Lumea Monahilor”, și „Sfinţii Ortodoxiei”, ambele editate de trustul „Lumea Credinţei”. De-a lungul timpului a publicat eseuri, interviuri şi reportaje în „Lumea credinţei”, „Atlasul lumii creştine”, „România liberă”, „Rost” şi în colecţia „Mănăstiri ortodoxe” editată de „De Agostini”.

În această seară a susținut conferința intitulată „Cele trei tipuri de rezistență în România comunistă”, vorbind despre mărturisitorii temnițelor comuniste și diferitele moduri prin care aceștia au reușit să îndure suferințele din închisori. După susținerea conferinței, domnia sa a răspuns întrebărilor venite din partea publicului.


GALERIE FOTO