ITO 2019 – Întâlnirea tinerilor ortodocși – Cetatea Băniei, gazdă a Ortodoxiei


Cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, eparhia noastră a fost reprezentată şi anul acesta, cu bucurie, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, desfășurată la Craiova în perioada 5-8 septembrie 2019.

Anul acesta delegaţia a fost formată din 40 de tineri frumoşi care s-au implicat în activităţi parohiale şi în centrele de tineret Ortho Caffe. Aceştia, deşi au venit din toate colţurile judeţului, s-au unit într-un cuget şi într-o simţire şi, astfel, au plecat spre Craiova însoţiţi de către părintele Radu Scânteie şi coordonatorul Ortho Caffe Deva, Alexandru Vlad.

Programul stabilit de organizatori anul acesta a fost unul echilibrat întrucât tinerii au avut atât posibilitatea de a vizita oraşul şi de a întreprinde activităţi la alegere în aceeaşi măsură în care s-au bucurat de surprizele pregătite de gazdele noastre din acest an. Dintre acestea amintim: concertele la care au participat artişti consacraţi precum Tudor Gheorghe, Paula Seling sau Direcţia 5; Marşul ITO, workshopuri, conferinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, membru al Academiei Române şi, nu în ultimul rând, Liturghia Arhierească la Mănăstirea Maglavit, unde a avut loc şi sfinţirea bisericii Mănăstirii.

Discuţiile din cadrul workshopurilor s-au materializat pe trunchiul a două întrebări adresate de către organizatori: „Care este folosul personal al participării la sfintele slujbe?”, respectiv „Cum putem întări relaţia cu aproapele prin activităţi parohiale?”. În cadrul acestor discuţii, organizatorii au putut lua pulsul celei mai vii părți a Bisericii în vederea stabilirii unei punţi între cler şi tineret, iar, pe de altă parte, noi, participanţii am putut să ne exprimăm părerea sinceră şi să ne îmbogăţim şi cu experienţele celorlalţi .

Nostalgia încheierii acestui frumos eveniment a fost înnăbuşită de nădejdea revederii ce ne-a dat-o predarea ştafetei către Arhiepiscopia Timişoarei, gazda ITO 2020, unde, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm şi noi să ajungem.

ITO rămâne, deci, cel mai marcant eveniment din viaţa Bisericii, e un adevarat asediu al tinerilor pentru oraşul gazdă. Sentimentul participării la un marş alături de 3000 de persoane e unul de nedescris, e vorba despre biruinţă pe prea multe planuri pentru a le înşira. O Liturghie arhierească slujită în prezenţa a peste 3000 de oameni ne duce cu gândul la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, deoarece, credem noi, cu fiecare ITO, Biserica renaşte, îşi reactualizează importanţa în sufletele tuturor. Şi pentru că am pomenit de sufletele tuturor, am reuşit să facem o incursiune în acestea pentru a vedea ce înseamna ITO pentru ei:

„Întâlnirea Tinerilor Ortodocși sau mai pe scurt «ITO» a fost, și va fi pentru mine cea mai bună experiență din viața mea. Abia așteptam să merg la Craiova, cu toate că fiind al doilea an pentru mine, știam în mare parte cum aveau să decurgă lucrurile. Dar nu m-am gândit că o să îmi placă atât de mult și tot mai mult. După patru zile în Craiova, m-am întors acasă cu o fericire, liniștire și o credință și mai puternică în suflet. Vreau să încep prin a spune că am cunoscut oameni cu suflete atât de mari și pline de iubire și de credință, de prin toate colțurile tării. Pe lângă toate activitățile care ne aduceau mai aproape unul de altul și de Hristos, am vizitat orașul, ajungând să vorbesc cu oamenii de pe stradă despre Dumnezeu și importanța Lui. În ultimul rând, vreau sa spun că niciun loc, niciun eveniment nu m-a facut să mă simt așa cum m-a făcut ITO, oferindu-mi sentimente și emoții pe care nici măcar nu le pot exprima, deoarece evenimentul adună tineri din toată țara care au, probabil foarte multe în comun, dar cel mai important, sunt sigură că toți de acolo aveam în comun credința, care a fost, este și va fi cea mai importantă legătură a vieții.” (Andrioni Denisa)

„Sunt foarte fericit că am fost anul acesta la ITO 2019. Aflându-mă la cel de-al treilea ITO pentru mine, pot spune că știu ce «gust» are o asemenea întâlnire deosebită. Cu toate acestea, unele schimbări apar: locul, unii participanți, dar ITO rămâne pentru mine cea mai frumoasă parte dintr-un an. Dacă tot am spus ce se schimbă anual, pot spune cu sinceritate că unul dintre lucrurile care rămân la fel este credința și ea este cea cu ajutorul căreia avem puterea de a râde în hohote cu oameni necunoscuți, de a dansa sau purta o discuție fără teama de a fi judecat.” (Boldor Alexandru)

„A fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea deoarece am înțeles că <<Dumnezeu dragoste este>>. Mi-am făcut o mulțime de prieteni minunați, prieteni pe viață. Punctul culminant al acestei întâlniri pentru mine a fost Sfânta Liturghie deoarece mulți ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, devenind frați întru Hristos.” (Anastasia Voinea)

„Cu prilejul participării la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2019 la Craiova, am avut ocazia să experimentez și să trăiesc momente deosebite pentru dezvoltarea mea personală, atât morală cât și spirituală. În decursul zilelor petrecute, am participat la numeroase activități în cadrul Bisericii, unde am avut șansa de a cunoaște noi oameni cu gândiri diferite dar cu o credință care ne unește. În acest an, tema dezbătută avea ca subiect principal: credința, nădejdea și dragostea; chiar în a doua zi tratând aceste subiecte în locurile special amenajate. Motto-ul “Cu toții suntem un Potir”, m-a făcut să înțeleg importanța conviețuirii a tuturora în Hristos. Sper că voi participa cu bucurie și anul viitor.” (Răsmeriță Nicolae)

„Cetatea Băniei…Cetatea Tinereții timp de 4 zile. «Credință. Nădejde. Dragoste». Credința că se pot schimba lucruri în bine spre Bine, am văzut-o în ochii tinerilor adunați la Craiova. Niciun alt îndemn nu putea exprima mai bine nădejdea că nu suntem singuri: «Hristos în mijlocul nostru! Este și va fi!» Dragostea… am constatat a fi liantul dintre noi…căci nu a contat locul de proveniență…România fiind «acasă» tuturor timp de 4 zile! Cu credință, nădejde și dragoste să ne reîntâlnim la Timișoara!” (Radeș Maria)

„Cum fiecare experiență de neuitat are un început uimitor, așa a avut și ITO 2019. Prima zi de ITO a fost una încărcată de emoție și nerăbdare. În calitate de voluntar, abia așteptam ca toți participanții să ajungă și împreună să putem aduce în Craiova flacăra nestinsă a credinței. Pe tot parcursul acestui eveniment minunat am învățat lucruri noi și am întâlnit oameni deosebiți alături de care am creat amintiri frumoase. Credința, dragostea și nădejdea au fost cele care ne-au unit și au adus bucuria pe străzile orașului aproape neîncăpător pentru atâta voie bună.” (Bianca Vărzaru – Voluntar ITO responsabil cu delegația EDH)

„Ce a însemnat ITO pentru mine ? Greu de spus… Sunt Soare, am 18 ani și imi place să mă implic în orice fel de activitate prin care pot socializa cu oamenii. Sunt crescută intr-o familie de atei convinși, unde am fost învățată că Dumnezeu nu există și că dacă ar exista, El nu ar iubi pe nimeni. Experiența ITO a fost mai mult decât interesantă, palpitantă, impresionantă! Am cunoscut oameni noi, din diferite zone ale țării, am cântat împreuna cu ei, am mers zilnic cu ei în jur de 30 de km pe jos, am râs cu ei, am mâncat cu ei, dar cel mai important am învățat ce înseamnă Dumnezeu pentru ei. Am învățat că Dumnezeu există, că ne iubește pe toți și că are grijă de noi! Nu știam în ce mă implic în momentul în care am completat formularul de voluntariat, credeam că o să fie amuzant doar pentru că o sa fiu cu prietenii mei și o să socializăm cu alți oameni, dar a fost total neașteptat. A fost una din cele mai minunate perioade din viața mea! Pe scurt, abia aștept să particip la anul la Timișoara în calitate de participant!” (Soare Dorina – Voluntar ITO responsabil cu delegația EDH)

„Craiova – ITO 2019, un eveniment binecuvântat, un eveniment care dă speranță neamului românesc, speranță că tinerii noștri vor păstra nestinsă flacăra credinței strămoșești! Am simțit o bucurie de nedescris alături de copiii noștri, am plâns, am cântat, ne-am bucurat, l-am mărturisit pe Hristos în mijlocul nostru! Cu toții suntem un potir: credință, nădejde și dragoste!” (Pr. Daniel Petrescu, preot voluntar responsabil cu delegația EDH)

Ciurea Dumitru-Adrian

Cosma Oliver-Grigorie


GALERIE FOTO