Sf. Ierarh Nicolae | Hramul Catedralei Episcopale din Deva


În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, vineri, 6 decembrie 2019, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit hramul.

Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de către Părintele Arhidiacon Nicolae-Daniel Balea.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei care a vorbit despre milostenia arătată de către Sfântul Ierarh Nicolae în timpul vieții sale, când, după moartea părinților săi, și-a împărțit toată averea celor care erau lipsiți de posibilități materiale, fapt pentru care este recunoscut până în zilele noastre ca un mare binefăcător. Înaltpreasfinția Sa a amintit și rolul important pe care l-a avut Sfântul Nicolae în apărarea dreptei credințe la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a vorbit despre perioada Postului Crăciunului ca fiind vremea când ne pregătim pentru venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin a Cărui întrupare Dumnezeu și-a arătat iubirea față de oameni. Având ca model această iubire, la rândul lui, Sfântul Ierarh Nicolae a fost întotdeauna aproape de cei aflați în suferință și nevoi.

Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a mulțumit la final soborului slujitor, autorităților județene și locale, conducătorilor de instituții și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoarea Catedralei devene.


GALERIE FOTO