Serbările Naționale de la Țebea – 2022


În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 11 septembrie 2022, cu prilejul Serbărilor Naționale de la Țebea organizate la 150 de ani de la mutarea la Domnul a eroului național Avram Iancu, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Țebea, Protopopiatul Brad, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii prezenți să arate dragoste unii către ceilalți, având permanent crucea Mântuitorului Iisus Hristos ca semn de biruință asupra păcatului.

După Sfânta Liturghie a urmat slujba Parastasului la mormântul eroului național Avram Iancu săvârșită de către soborul slujitor în prezența a numeroase oficialități, personalități politice și credincioși veniți să ia parte la acest eveniment de renume național.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt despre personalitatea eroului național Avram Iancu și despre vigoarea acțiunii de care acesta a dat dovadă, atitudine izvorâtă dintr-o voință de oțel și o disponibilitate necondiționată pentru jertfă, „Crăișorul Munților” oferindu-ne o lecție de moralitate, de creștinism trăit și de patriotism fertil.

Manifestările de la Țebea au continuat cu rostirea mai multor alocuțiuni și evocări, depunerea de coroane de flori la mormântul eroului național Avram Iancu, iar apoi a avut loc un spectacol folcloric.


GALERIE FOTO