Noi activități în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” în Parohia Nașterea Maicii Domnului Deva IV


Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, în Parohia Nașterea Maicii Domnului Deva IV, la finalul lunii martie și începutul lunii aprilie, s-au desfășurat mai multe activități ale Proiectului Parohial ,,Micuții mărturisitori ai credinței prin faptele cele bune” din cadrul Concursului Național Catehetic ,,Tinerii și vârstnicii să laude Numele Domnului”.

Vineri, 31 martie 2023, înainte de săvârșirea Tainei Sfântului Maslu a avut loc serbarea religioasă cu titlul Împreună cu Hristos spre Golgota, coordonată de Preotul Popescu Sorin și organizată de doamna profesoară Ivan Ioana, partener în cadrul proiectului. În cadrul serbării, membrii grupului catehetic au interpretat pricesne ortodoxe specifice Postului Mare și au recitat poezii religioase având ca temă Sfintele Patimi și Jertfa Mântuitorului. Printre obiectivele serbării se numără: dezvoltarea sensibilității religioase prin recitarea poeziilor religioase și prin interpretarea pricesnelor ortodoxe; sensibilizarea copiilor față de Jertfa Mântuitorului; conștientizarea copiilor privind rolul lor de mărturisitori și păstrători ai dreptei credințe; sensibilizarea prin cântec și poezie a enoriașilor, tineri și vârstnici, față de lucrarea de mântuire a Domnului Iisus Hristos. De asemenea, rolul serbării religioase a fost acela de a apropia generațiile între ele, determinând tinerii și vârstnicii să laude Numele Domnului Iisus Hristos Care ,,ieri și azi și în veci, este Același” (Evrei 13, 8). La finalul serbării, doamna profesoară Ioana Ivan a rostit un cuvânt catehetic despre specificul serbării religioase și despre rolul micilor mărturisitori în transmiterea învățăturii de credință iar Părintele Sorin Popescu a rostit un cuvânt de învățătură despre cei curați cu inima precum pruncii și un cuvânt de încurajare pe calea postului.

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, membrii grupului de cateheză coordonați de Părintele Popescu Sorin și însoțiți de un grup de adulți, colaboratori în cadrul proiectului, au desfășurat o acțiune  social-filantropică prin vizita la Unitatea de Asistență Medico-Socială Baia de Criș. Printre obiectivele acțiunii social-filantropice se numără: dezvoltarea virtuților creștine de milă și iubire față de cei aflați în suferință, persoane vârstnice sau bolnave și cunoașterea modalităților prin care copiii pot oferi ajutor celor bolnavi precum și identificarea soluțiilor privitoare la cei aflați în suferință. Scopul vizitei a fost acela de a oferi persoanelor din cadrul instituției cadourile cumpărate din fondurile strânse cu ocazia vânzării diferitelor obiecte decorative, realizate de copii în cadrul proiectului. De asemenea, copiii le-au adus o bucurie persoanelor din unitate prin oferirea felicitărilor de Paști și a broderiilor realizate în cadrul Atelierelor de Creație. La întoarcerea spre Deva, membrii grupului catehetic s-au oprit la Țebea unde au vizitat Panteonul Moților și au primit informații prețioase despre istoria locului, iar apoi au făcut un popas duhovnicesc la Mănăstirea Crișan. Aici au mulțumit Domnului pentru experiențele frumoase trăite în cadrul proiectului ajuns spre final, au interpretat pricesne închinate Maicii Domnului sub îndrumarea Părintelui coordonator al proiectului și au servit masa lor preferată în spațiul special amenajat pentru vizitatori.

În data de 12 aprilie, în Sfânta și Marea Miercuri din Săptămâna Mare, Părintele Popescu Sorin împreună cu un grup de copii de la cateheză, au desfășurat, ca o prelungire a acțiunii social-filantropice de la Baia de Criș, o altă acțiune caritabilă denumită „Împreună aducem bucurie de Paști în sufletul persoanelor vârstnice din Parohie”. După cum transmite și titlul, activitatea a avut loc în Parohie, membrii grupului catehetic aducând o bucurie persoanelor vârstnice prin vizitarea lor și prin oferirea unor daruri cumpărate din fondurile strânse cu ocazia vânzării diferitelor obiecte decorative, realizate în cadrul proiectului. De asemenea, vorba bună, încurajarea și însăși prezența copiilor și a preotului în casele persoanelor vârstnice, le-a adus lumină, bucurie și pace în suflet, pregătindu-le pentru marea Sărbătoare a Învierii Domnului.

Aceste activități, împreună cu altele asemănătoare desfășurate în cadrul Proiectului realizat cu ocazia Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude Numele Domnului”, au realizat o apropiere între generații prin implicarea copiilor și a tinerilor în viața celor în vârstă și au intensificat acțiunile catehetice și social-filantropice din cadrul Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Deva IV. De asemenea, specificul activităților desfășurate în cadrul Proiectului Parohial, le oferă membrilor grupului catehetic ocazia de a fi mărturisitori ai credinței prin faptele cele bune, contribuind atât la asumarea rolului de creștini în societate cât și la oferirea unor atitudini demne de urmat.

Preot Popescu Sorin


GALERIE FOTO