Sobor de ierarhi la hramul Mănăstirii Prislop


În ziua pomenirii Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, luni, 8 mai 2023, la Mănăstirea Prislop a fost zi de sărbătoare, fiind sărbătorit hramul de primăvară al așezământului monahal. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu. Răspunsurile liturgice au fost oferite ce corul alcătuit din viețuitoare ale mănăstirii și eleve ale Seminarului Teologic.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit despre întreita bucurie prilejuită de participarea în această zi la hramul mănăstirii Prislop, prima fiind bucuria praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, ce se prelungește pe o perioadă de 40 de zile, a doua – pomenirea ucenicului iubit de Mântuitorul Iisus Hristos, Sfântului Ioan Evanghelistul, supranumit și Teologul, iar a treia bucurie fiind legată de rugăciunile înălțate înaintea lui Dumnezeu prin mijlocirile Părintelui Arsenie Boca.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre dragostea și prețuirea de care se bucură Părintele Arsenie și Mănăstirea Prislop din partea credincioșilor la fiecare sărbătoare a așezământului monahal, iar apoi a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhilor prezenți, autorităților locale, soborului slujitor și credincioșilor pelerini. De asemenea, Preasfinția Sa a anunțat începerea, în perioada următoare, a lucrărilor de construcție a noii biserici de la Mănăstirea Prislop, cu hramul „Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou”.

După Sfânta Liturghie, soborul slujitor a oficiat la mormântul Părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul mănăstirii, o slujbă de pomenire.


GALERIE FOTO