Istoric

 

ÎNFIINȚAREA EPISCOPIEI DEVEI ȘI HUNEDOAREI ȘI  ÎNTRONIZAREA PREASFINȚITULUI GURIE GEORGIU

 

             Zile de sărbătoare, pline de măreția evenimentelor petrecute, în trecutul apropiat sau în cel bimilenar, au avut prilejul să trăiască, duminică, 29 noiembrie 2009, credincioșii ortodocși din întregul județ al Hunedoarei.

            În catedrala cu hramul „Sfântul Nicolae”, situata la poalele cetății care străjuiește orașul de reședință al județului, Deva, au sosit un număr de 24 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe pentru a participa la ceremonia de întronizare a Episcopului Devei și Hunedoarei. Înalții ierarhi se reuneau la Deva, venind din toate colțurile țării, dând astfel dovada de realism în manifestarea conștiinței naționalității și spiritualității plămădite pe aceste meleaguri, considerate a fi „o carte deschisa a istoriei întregului neam românesc”, sub conducerea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Era momentul desavârsirii lucrarii începute înca din vara acestui an, când prin hotarârea luata de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta sa din 18 – 19 iunie 2009, se aproba înfiintarea Episcopiei Devei si Hunedoarei, cu resedinta în municipiul Deva.

 

 

 

Având jurisdictie peste întregul judet Hunedoara, noua eparhie se contura tocmai pornind de la trecutul încarcat de istorie si spiritualitate al zonei printre ale carui argumente se mentionau:

– prezenta în zona a stravechilor vetre-leagan ale poporului român: Sarmizegetusa Dacica si Ulpia Traiana   Romana;

-existenta în zona a celor mai vechi biserici ortodoxe de piatra din România, în Tara Hategului si pe Valea Muresului;

-activitatea mitropolitilor Ioan din Caffa Crimeii (1453) la Hunedoara,  Ioanichie de la Nandru (1479), Ioan din Pesteana (1553), a lui Ioan de la Prislop ales mitropolit al Ardealului (1585-1605) cu sediul în Balgrad (Alba Iulia), si a lui Iosif din Pischinti ales mitropolit în acelasi scaun si a episcopului Ioan de la Cerna ales episcop al Vadului (sec. XVII), arata ca Hunedoara a dat Bisericii câtiva mari ierarhi;

-marile personalitati care au adus contributii la istoria, cultura si spiritualitatea poporului român: Iancu de Hunedoara, Nicolae Olahus, Avram Iancu, mitropolitul Nicolae Mladin, istoricul Silviu Dragomir, parintele Ilarion Felea, canonistul preot Liviu Stan, parintele Arsenie Boca, parintele profesor Mircea Pacurariu.

        La acestea se adaugau memoriile, înaintate de catre o parte a clerului si credinciosilor, pentru înfiintarea unei eparhii pe teritoriul judetului Hunedoara, dar si necesitatea unei prezente ierarhice permanente în zona, lucru confirmat si de hotarârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului, care propunea înca din vara anului precedent crearea noii eparhii.

            Prin urmare, tinând seama si de numarul celor 252 de parohii cu 227 de filii, deservite de un numar de 270 de preoti si diaconi, structurati în cinci protopopiate si de existenta în zona a 9 asezaminte monahale, se impunea crearea eparhiei Devei si Hunedoarei.

            În perioada care a urmat a fost necesara organizarii alegerii organelor deliberative si executive. În baza ordinului circular cu numarul 2503 -B/14 august 2009 emis de Episcopia Aradului, ca urmare a deciziei nr. 1/2009 a Patriarhiei Române, s-a stabilit în  ziua de 17 septembrie, ca data a alegerii a membrilor clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a Episcopiei Devei si Hunedoarei. La data de 5 octombrie 2009 delegatii alesi s-au întrunit la sediul protopopiatului ortodox român din Deva pentru a proceda la constituirea Adunarii Eparhiale a noii Episcopii. Dupa o scurta incursiune în istoria convietuirii Aradului si Hunedoarei, pe parcursul ultimilor 60 de ani, Înaltpreasfintitul Timotei al Aradului si presedintele sedintei, argumenta legitimitatea stabilirii celor 10 circumscriptii electorale, în functie de vechile protopopiate, care au activat pe teritoriul judetului Hunedoara, dar tinându-se cont de importanta actuala a parohiilor. Au fost alese cele cinci comisii de lucru: bisericeasca, culturala, economica, social-caritativa, de organizare si validare; cei trei delegati în Adunarea National Bisericeasca, membrii Consiliului Eparhial si cei ai Consistoriului Eparhial. Ulterior, la data de 16 octombrie 2009, membrii Adunarii Eparhiale a Episcopiei Devei si Hunedoarei, au participat, la sediul Centrului Mitropolitan din Timisoara, la sedinta de consultare în vederea propunerii de candidati pentru  alegerea noului ierarh. Având în vedere hotarârea Sinodului Mitropolitan care a stabilit o lista cu doi candidati: Preasfintitul Parinte Daniil, episcopul Daciei-Felix si Preasfintitul Parinte Gurie Gorjeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, membrii Adunarii Eparhiale  au facut o propunere în acelasi sens Sfântului Sinod. Ca urmare, în sedinta Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfasurat în data de 29 octombrie 2009, membrii acestuia au ales, prin vot secret, ierarhul noii eparhii, în persoana Presfintitului Parinte Gurie Georgiu.

            Festivitatile de întronizare a Preasfintitului Parinte Gurie au fost urmarite de peste 4000 de credinciosi. În cadrul Sfintei Liturghii, pericopa evanghelica a zilei a fost tâlcuita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Iar dupa Sfânta Liturghie, tot Preafericirea Sa a prezentat credinciosilor importanta înfiintarii noii episcopii si pe noul ei cîrmuitor. Înaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a dat citire Tomosului Sinodal de înfiintare a Eparhiei Devei si Hunedoarei, iar Înaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, delegat sa prezinte gramata mitropolitana, a rostit un cuvânt de ramas bun catre fostii sai fii sufletesti din judetul Hunedoara. Apoi Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit mantia de arhipastor, crucea pectorala, engolpionul, camilafca, cârja arhiereasca si crucea de binecuvântare a poporului noului arhipastor al Devei si Hunedoarei. Din partea clerului, parintele profesor dr. Vasile Vlad, din Ghelari, a rostit un cuvânt de întâmpinare, dupa care Preafericitul Parinte Patriarh  a condus pe noul Ierarh în scaunul arhieresc. A urmat cuvântul noului episcop al Devei si Hunedoarei.  Pornind de la afirmatia „Iata vin sa fac voia Ta Dumnezeule”, Preasfintitul Parinte Gurie îsi exprima nadejdea reusitei îmbinarii activitatii pastorale cu cea caritativa si cu cea a educarii tinerilor, în scopul apropierii de Dumnezeu. La final Preafericitul Parinte Daniel, împreuna cu ierarhii prezenti au iesit în fata multimii de credinciosi pentru a-l prezenta pe cel care a fost întronizat. În acest fel se încheia emotionantul eveniment care arata ca existam aici neîntrerupt si ca marturisim credinta ortodoxa a stramosilor nostri.

 

 

            Noul episcop s-a născut la 31 decembrie 1968 în satul Huta-Chiuiești, județul Cluj. A făcut Școala Generală în satul natal, Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992), Facultatea de Teologie a Universității  din Craiova (1992-1996), Facultatea de Teologie Catolica (Padova, Italia) – cursuri de Teologie sistematica (1996-1997), Institutul de Teologie Pastoral-Misionara (Padova) – Cursuri de doctorat (1997-2001); lucrarea de masterat „Noile mișcări religioase în Biserica Catolica italiana”. Frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996), tuns în monahism la Mănăstirea Lainici (1990), hirotonit ierodiacon (februarie 1990) și ieromonah (ianuarie 1992), eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996), hirotesit protosinghel (iulie 1996) și arhimandrit (2001), vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000-august 2001). Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei ales în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2001.  Din anul 2004, preda disciplina Teologie Pastorala în cadrul Facultatii de Teologie din Craiova.

 

 

            Ne exprimam convingerea ca sub pastorirea Preasfintitului Episcop Gurie, Eparhia Devei si Hunedoarei va înregistra noi realizari în viata spirituala, culturala, sociala si ecumenica, alaturi de celelalte eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române.