Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea duminică. Evenimentul face parte dintr-o serie de manifestări aniversare la împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară a Episcopiei Oradiei, 325 de ani de la menționarea ei și a ierarhului său în Diploma Împăratului austriac Leopold I și 100 de ani de la reînființarea eparhiei după Marea Unire.
Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel face o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.
Ziua a început cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în noul locaș de închinare situat lângă zidurile vechii Cetăți Oradea.
De la ora 11:00, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii Catedrale Episcopale, alături de alți 20 de ierarhi. Sfântul locaș are hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”.
Cu acest prilej, Părintele Patriarh a vorbit despre importanța acestui moment istoric pentru Episcopia Oradiei și ortodoxia din Transilvania. Preafericirea Sa a acordat mai multe distincții celor implicați în această lucrare: lucrători, colaboratori și filantropi și a oferit în dar obiecte și cărți liturgice catedralei chiriarhale a Episcopiei Oradiei.
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a evocat două mari personalități istorice care au împlinit visul de unitate al românilor: Mihai Viteazul și Ferdinand Întregitorul.
El a amintit legăturile Voievodului Mihai Viteazul, primul unificator al românilor, cu Oradea: „Considerăm că nu este întâmplător faptul că așa a rânduit pronia lui Dumnezeu, ca exact pe locul unde a fost tabăra marelui nostru voievod să se ridice noua catedrală episcopală”.
Deoarece Catedrala Episcopală din Oradea a fost sfințită la aniversarea unui secol de la reactivarea ei după Marea Unire, ierarhul l-a evocat și pe Regele Ferdinand Întregitorul, care în 1919 i-a făgăduit viitorului Episcop Roman Ciorogariu: „Visul vostru se va împlini mai curând decât așteptați”.
Eparhia a fost reînființată prin decret regal în 1920, anul semnării Tratatului de la Trianon, prin care era recunoscută România Mare.
Noua catedrală episcopală din Oradea este împlinirea eforturilor ierarhilor care au păstorit eparhia, începând cu Roman Ciorogariu, Episcopul ctitor al reactivatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei (1920-1936). Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu în 1995.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Sursa: basilica.ro
GALERIE FOTO