Giorgi Kvirikashvili, prim-ministrul Georgiei, a vizitat astăzi Mănăstirea Antim din Bucureşti. Ctitorie a Sfântului Antim Ivireanul, georgian la origine, mănăstirea a fost înălţată în perioada 1713-1715, pe locul unei biserici de lemn, cu hramul „Sfântul Nicolae“.
Delegaţia oficială a fost întâmpinată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal. Alături de ierarhul nostru s-au aflat: protos. Vicenţiu Oboroceanu, stareţul aşezământului monahal, arhim. Policarp Chiţulescu, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, şi alţi clerici.
După o scurtă prezentare istorică, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit șefului executivului gruzin despre legătura dintre poporul georgian și român. Ierarhul a făcut referire la anul 2016 în care a fost comemorat Sfântul Antim Ivireanul prin diferite evenimente culturale şi religioase.
Marele nostru mitropolit şi martir Antim Ivireanul uneşte cele două popoare, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
Noi considerăm că sanctuarul care exprimă în modul cel mai plenar frăţietatea dintre poporul georgian şi cel român este această mănăstire, ctitoria unui georgian, în care şi-au găsit liniştea sufletească, mai bine de trei secole, credincioşii din ţara noastră.
Episcopul Vicar Patriarhal a dăruit premierului Georgiei o icoană reprezentând pe Sfântul Antim Ivireanul.
În continuare, oficialităţile gruzine au vizitat Biblioteca Sfântului Sinod. Părintele Policarp Chiţulescu a făcut o scurtă prezentare a instituţiei de cultură edificată în anul 1877.