Sâmbătă, 19 septembrie 2015, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a slujit în biserica „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” a filiei Coaja din cadrul parohiei Vorța, protopopiatul Deva, județul Hunedoara.
Urmare unui incendiu petrecut pe 31 decembrie 2007, vechea biserică a satului Coaja a fost distrusă în totalitate, fapt care a generat necesitatea ridicării unui nou locaș de cult. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba de târnosire a noii biserici, în prezența a numeroși credincioși veniți să aducă slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a participa la slujba de sfințire a noului lăcaș de cult. Preasfinția Sa, alături de soborul de preoți și diaconi, a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, Liturghie în care cei prezenți, clerul slujitor și credincioșii împreună-slujitori, au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite și s-au împărtășit de harul Lui prin părtășia Duhului Sfânt, Cel Care ne sfințește și ne luminează tuturor viața pământească și ne chivernisește Împărăția Cerurilor.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, le-a vorbit credincioșilor participanți la săvârșirea Sfintei Liturghii despre minunata lucrare a Domnului nostru Iisus Hristos și modul în care venirea Sa în lume a schimbat radical logica omenească, convertindu-o dintr-o „lege a talionului” într-o lege a iubirii dezinteresate, iubire care și-a atins punctul culminant în jertfa Mântuitorului de pe Cruce, prin care tot omul poate să se mântuiască și să ajungă la cunoștința adevărului. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să pornească în lupta lor duhovnicească chiar de la zidirea propriei persoane, prin această educație de sine putând pune fundamentele unei vieți în Hristos, plină de bunătatea Harului Său.
La momentul potrivit, Preasfințitul Părinte Gurie a săvârșit slujba hirotesiei întru sachelar a părintelui paroh Călin Ionel Gheară, ca semn de apreciere pentru toată activitatea pastoral-misionară desfășurată în cuprinsul parohiei pe care o păstorește. De asemenea, ierarhul hunedorean a acordat, la propunerea părintelui paroh, câteva gramate de mulțumire celor care s-au implicat într-un mod mai consecvent în viața bisericii din parohie.
După datina și rânduiala Bisericii noastre dreptmăritoare, toți credincioșii care au participat la slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie, bărbați și femei, au trecut prin fața Sfintei Mese, rugând pe Bunul Dumnezeu să le călăuzească viața și să-i facă părtași bunătăților Sale cele veșnice.
GALERIE FOTO