100 de ani de la declararea ca oraș a localității Petroșani


Vineri, 12 ianuarie 2024, la Cinematograful din Petroșani a avut loc o Ședință festivă a Consiliului Local al municipiului Petroșani, în prezența mai multor invitați, la împlinirea a 100 de ani de la citirea decretului care transforma comuna Petroșani în oraș. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, la manifestare a fost prezent Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. După rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” și intonarea imnului național „Deșteaptă-te române!”, în cadrul manifestării au fost rostite mai multe alocuțiuni din partea reprezentanților autorităților locale, județene și centrale și au fost susținute momente artistice.

În cuvântul rostit cu acest prilej Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a explicat celor prezenți că Biserica este structura de rezistență a vieții spirituale din fiecare localitate, deoarece de aici credincioșii primesc viață prin Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, ce se jertfește pe masa Sfântului Altar la fiecare Sfântă Liturghie. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat ca fiecare să ceară în rugăciuni ajutorul lui Dumnezeu pentru a-și înmulți talanții și a împlini responsabilitatea la care este rânduit.

Pe 4 ianuarie 1924, comuna urbană Petroșani a fost declarată oraș cu consiliu, decretul fiind semnat de Ion I.C. Brătianu, pe atunci președintele Consiliului de Miniștri, și adus la Petroșani de secretarul de stat Gheorghe Tătărăscu. Documentul a fost citit public de către primarul de atunci al localității, Petru Iacob, în data de 12 ianuarie 1924.


GALERIE FOTO