22 de ierahi și zeci de mii de credincioși, la hramul „Sfintei Ocrotitoare a Moldovei”

hram-sfanta_parascheva-2015-foto_tudorel_rusu_42Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi-a sărbătorit hramul, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Şi în acest an, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea, înconjurat de un sobor de 21 ierarhi din ţară şi străinătate: IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Iustin, Mitropolit de Nea Krini şi Kalamarias, IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Părinte Irineu, arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, IPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, PS Părinte Nicolae de Apollonia, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Tiranei, IPS  Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilo, PS  Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului și PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de către Corul reunit al maicilor de la Mănăstirile Văratec și Agapia.

După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi, intitulat „Comuniunea sfinţilor ne cheamă la sfinţirea vieţii”. „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfânta Maria Magdalena ne învață că prin credință, omul poate dobândi bucuria și viața veșnică. Sfântul Ioan Gură de Aur, declarat de Sfântul Sinod ca ocrotitor al acestui an, vorbind despre credința și evlavia femeilor mironosițe, spune: «Femeile care suferiseră alături de Hristos, care plânseseră alături de el, uitați-vă cât de mare este stăruința lor! Ele au fost cele dintâi care l-au văzut înviat și neamul acesta femeiesc, osândit până atunci, s-a bucurat cel dintâi de vederea bunătăților cerești. Ucenicii au fugit, dar femeile au rămas». Prezența în România a moaștelor Sfintei Maria Magdalena, aduse la Iași de la Mănăstirea Simonos Petras din Muntele Athos, restaurată de domnitorul Mihai Viteazul, întărește legătura dintre locurile sfinte românești și cele din toată lumea” a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a mulțumit apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru mesajul transmis şi pentru binecuvântarea dată de a fi aduse la Iaşi, de la reşedinţa Patriarhală, o părticica din moaştele Sfântului  Ioan Gură de Aur.

„Mulțumirea primă și ultimă se adresează acestor minunate chipuri binecuvântate de răbdare – pelerinii”

Un moment deosebit al slujbei hramului din acest an l-a reprezentat aducerea pe scena unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească a șase veterani de război din judeţele Moldovei, care au primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan „Crucea Moldavă pentru mireni”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Cât de milostiv este Dumnezeu că încă mai suntem contemporani cu acești bărbați și cu cei asemenea lor, veterani de război care, împreună cu deținuții politici, formează chintesența neamului, seva națiunii și apa cea sfânta din care încă se adapă supraviețuirea neamului. Dumnezeu să-i aibă în pază, să le dăruiască anii pe care numai El îi rânduiește pentru fiecare dintre noi”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La finalul Liturghiei au mai rostit alocuţiuni IPS Părinte Mitropolit Damaschin, Arhiepiscop de Joppe şi Arimathea şi părintele arhimandrit Elisei, stareţul Mănăstirii Simonos Petras din Muntele Athos. Cei șase veterani decorați  sunt: Ardeleanu Constantin (88 ani; Botoșani); General de brigadă Dimofte Gheorghe Ștefan (93 ani; județul Suceava); Colonel Adam Vasile (93 ani; județul Vaslui); Sublocotenent Pădureanu D. Dumitru (101 ani; județul Bacău); Locotenent-colonel Ioniță Ion Vasile (102 ani; județul Neamț); Căpitan Hârcă V. Gheorghe (103 ani; județul Iași). De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, precum şi miilor de pelerini care au înfrumuseţat şi în acest an prin prezenţa lor sărbătoarea hramului de la Iași: „Mulțumirea primă și ultimă se adresează acestor minunate chipuri binecuvântate de răbdare, de stăruință și, mai presus de toate, de credință în Dumnezeu și iubire față de sfinții Săi – pelerinii. Dumnezeu să vă aibă în pază pe toți; să plecați la casele dumneavoastră cu chipurile celor trei sfinți – Cuvioasa Parascheva, Maria Magdalena cea Întocmai cu Apostolii și Sfântul Ioan Gură de Aur, cu binecuvântarea rugăciunii lor în inimile dumneavoastră. Întorcându-vă acasă, să amintiți și celor care nu au putut fi prezenți alături de noi cât de bun este Domnul pe care L-ați simțit în aceste zile la Iași. Să lăsați moștenire această credință copiilor dumneavostră, așa cum noi am primit această credință de la părinții noștri. Să aveți grijă de pruncii cu care v-a binecuvântat Dumnezeu, să-i nașteți și să-i creșteți cu frică de Dumnezeu, cu rușine de oameni și cu dragoste față de acest pământ binecuvântat”.

Sursa articol: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor – Tudorel Rusu


GALERIE FOTO

Sursa foto: Tudorel Rusu – Arhiepiscopia Iașilor