23 iulie 2017: Hirotonia şi instalarea Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor | Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, prezent la eveniment


Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian va fi hirotonit şi instalat Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, duminică, 23 iulie 2017, în Catedrala din Suceava, informează site-ul doxologia.ro. La acest eveniment va participa și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

Slujba de ipopsifiere a noului Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va avea loc în seara zilei de 22 iulie 2017, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la finalul slujbei Vecerniei, în jurul orei 18:30. Ipopsifierea  reprezintă slujba specială prin care se face anunțarea și chemarea la treapta de arhiereu a episcopului ales. Slujba Vecerniei va începe la ora 17:00.

Duminică, 23 iulie 2017, de la ora 7:00, va fi oficiată în Catedrala Arhiepiscopală slujba Utreniei, în cadrul căreia Episcopul Vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va citi înaintea ierarhilor prezenți mărturisirea de credință, după care va semna actul oficial prin care își asumă mărturisirea, slujirea și misiunea ce vor urma.

Sfânta Liturghie va fi prezidată, începând cu ora 9:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei sluji mai mulţi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, candidatul va fi hirotonit episcop după rânduiala liturgică.

La finalul slujbei se va da citire Actului Patriarhal, prin care noul episcop  este  recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura de „Dorneanul”, după care vor fi rostite alocuțiuni din partea ierarhilor, a invitaților și a autorităților centrale și locale.

În ședința din 4 iulie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe părintele Damaschin Luchian în postul de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura „Dorneanul”.

Cine este noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Părintele Damaschin (Ioan-Daniel) Luchian s-a născut în data de 24 iunie 1981 în comuna Dornești, judeţul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinţilor Constantin şi Elena Luchian.

Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teșu.

Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, secţia Doctrină şi Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă.

Din 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, cu o lucrare despre Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr.

În anii 2009 și 2010 Părintele Damaschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

În ceea ce privește ascultările pe care le-a avut în Biserică, părintele Damaschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 19 iulie 2004, apoi tuns în monahism pe 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul în 25 martie 2006, după care, în 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012.

Sursa: Basilica.ro