6 august 2017: proclamarea oficială a canonizării Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul


Duminica aceasta va avea loc proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul. Ceremonia se va desfăşura la Mănăstirea Robaia din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, după oficierea Sfintei Liturghii.

Programul liturgic al evenimentului va debuta sâmbătă, 5 august 2017, cu oficierea Slujbei Privegherii, începând cu ora 17:00. Ceremonialul religios va avea loc în altarul de vară al aşezământului monahal argeşean.

A doua zi, duminică 6 august 2017, un sobor de arhierei ai Bisericii noastre va oficia Sfânta Liturghie, urmată de proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul:

  • Citirea Tomosului Sinodal de canonizare,
  • prezentarea icoanei sfântului,
  • intonarea troparului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi oferite de Corala bărbătească a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.


Viața, Acatistul și Paraclisul Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul


Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Reşedinţa Patriarhală.

Făcând referire la viaţa pictorului, Patriarhul Daniel a evidenţiat că i s-a zis «Mutul» nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minţii sau a inimii şi dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare. El a fost în atenţia noastră pentru canonizare nu doar pentru că era un mare artist, ci în primul rând pentru că era un rugător.

Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.


Viața Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul