70 de ani de la sfințirea Catedralei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Orăștie

_DSC2237 (2)Sâmbătă, 5 septembrie 2015, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Orăștie, județul Hunedoara, la împlinirea a 70 de ani de la sfințirea acesteia.

Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument de referință în mijlocul cetății Paliei – Orăștie, a fost ridicată între anii 1936-1943 la inițiativa vrednicului de pomenire, părintele protopop Ioan Moța. La 3 septembrie 1945, în prezența a numeroase personalități politice și culturale ale vremii, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, a târnosit catedrala alături de un sobor de 38 de preoți și diaconi.

Astăzi, la 70 de ani de la târnosirea Catedralei din Orăștie, credincioșii comunității din această cetate hunedoreană s-au bucurat de prezența în mijlocul lor, la invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre dimensiunea liturgică a târnosirii unei biserici, punând accent pe aspectul atemporal al misiunii și existenței bisericii în lume. Chiar dacă slujba târnosirii a avut loc acum 70 de ani, a precizat Înaltpreasfinția Sa, reiterarea acesteia astăzi ne pune în fața unui eveniment care, în biserică, primește cununa veșniciei, iar jertfa ctitorilor ei rămâne în memorialul liturgic și istoric al bisericii. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a vorbit despre necesitatea sfințirii locașului bisericesc, acesta devenind, la rândul său, spațiul în care oamenii se sfințesc și primesc harul lui Dumnezeu.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a mulțumit atât Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pentru bucuria de a sluji în mijlocul credincioșilor hunedoreni la sărbătoarea catedralei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cât și tuturor celor care au participat la acest eveniment important din viața comunității din Orăștie.


GALERIE FOTO