Apariție inedită la Editura Andreiana: „Chipul Cuviosului Părinte Arsenie Boca. Premisele unei dezbateri pentru canonizare”


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a apărut, la Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului, lucrarea domnului Sergiu Ciocârlan, cu titlul Chipul Cuviosului Părinte Arsenie Boca. Premisele unei dezbateri pentru canonizare.

Volumul este rodul unei activităţi intense de cercetare a vieţii Cuviosului Arsenie Boca, pe baza documentelor de arhivă publicate până acum, și a celor patru scrieri autentice ale marelui duhovnic, și anume: Cărarea ÎmpărățieiCuvinte viiScrieri inedite și Practica vieții monahale. „Intenţia acestei investigaţii – după cum autorul însuși mărturisește – este de a restitui cititorilor acea înţelegere nebruiată de suspiciuni şi de reticenţe, de mistificările agenţilor de influenţă ai Securităţii sau de atitudinea idolatră şi pietistă a unui important segment al obştii creştine”.

În Cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu ține să evidențieze faptul că „lucrarea pe care domnul Sergiu Ciocârlan ne-o propune se înscrie în această luminoasă dezbatere privind sfinţenia marelui duhovnic prin demontarea extrem de bine argumentată a tuturor acuzelor şi a mistificărilor care sunt invocate ca argumente împotriva canonizării Cuviosului.” Totodată, Înaltpreasfinția Sa își exprimă nădejdea ca această lucrare „să fie un pas înainte spre definitivarea procesului de canonizare. Acesta este un act necesar de recunoaştere şi recunoştinţă – pentru cel care a luminat şi a fost ajutorul atâtor generaţii de creştini ortodocşi din Ardeal, şi nu numai –, dar și un îndemn din partea Bisericii de a se continua renaşterea spirituală în duh filocalic începută acum câteva decenii la Mănăstirea Brâncoveanu”.

De asemenea, cartea este însoțită și de un cuvânt al PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, în care își exprimă bucuria apariției acesteia, „rugându-L pe Bunul Dumnezeu să aducă prin rândurile ei o rază de «limpezire duhovnicescă» în inimile celor apăsați de norii îndoielii”.

Caracterul inedit al acestui volum – Chipul Cuviosului Părinte Arsenie Boca. Premisele unei dezbateri pentru canonizare – constă în faptul că autorul încearcă să ofere un răspuns bine documentat la toate acuzele ce i se aduc Părintelui Arsenie Boca. Astfel, volumul de față se înscrie în demersul mai amplu al Arhiepiscopiei Sibiului privind redescoperirea chipului autentic al Cuviosului Părinte Arsenie de la Sâmbăta și Prislop.

Nădăjduim cu toții ca această carte să fie spre folosul duhovnicesc al tuturor acelora care doresc să se apropie cu sinceritate de Domnul prin acest bine-plăcut al Său!

Volumul poate fi achiziţionat de la Librăriile Arhidiecezana Sibiu și Brașov și, în curând, de la librăriile de profil din țară.

Video:

Sursa: mitropolia-ardealului.ro


GALERIE FOTO