Cel de-al doilea hram al Mănăstirii Prislop din județul Hunedoara


_DSC2097Miercuri, 14 septembrie 2016, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea Prislop din Episcopia Devei și Hunedoarei a îmbrăcat haine de sărbătoare, serbându-și cel de-al doilea hram.
Într-o atmosferă de profundă bucurie duhovnicească, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de  Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, alături de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, de Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix și de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați fiind de un ales sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși veniți să se închine și să se roage la slujba hramului mănăstirii Prislop.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în cuvântul de învățătură, le-a vorbit credincioșilor despre purtarea și asumarea crucii, omul care realizează această chemare a sa devenind model de viețuire și de lucrare a mântuirii sufletului. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să-și asume cu tărie duhovnicească Crucea lui Hristos, pentru a birui această lume și a deveni locuitori ai Împărăției Cerurilor.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, a vorbit pelerinilor prezenți la slujba hramului despre darurile lui Dumnezeu care se revarsă din belșug asupra celor care devin purtători ai Crucii lui Hristos și lucrători ai harului lui Dumnezeu, prin părtășie la viața Bisericii și prin imitarea sfinților, cei care prin viața lor îmbunătățită au devenit casnici ai lui Dumnezeu și rugători pentru noi, cei care îi chemăm în ajutor.

La final, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a mulțumit tuturor ierarhilor prezenți la slujba hramului Mănăstirii Prislop, întregului cler slujitor și maicilor din obștea mănăstirii pentru osteneala depusă în organizarea și pregătirea hramului. De asemenea, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să fie următori întru totul poruncilor lui Dumnezeu, iar pelerinajul lor la mănăstire să le fie ca un moment de întregire duhovnicească în năzuința lor spre mântuirea sufletelor lor.

După Sfânta Liturghie, Preasfințiții Părinți, alături de soborul de preoți și diaconi, au săvârșit slujba parastasului la mormântul Preacuviosului Părinte Arsenie Boca, cel care străjuiește prin rugăciunile sale Mănăstirea Prislop și alină durerile și suferințele miilor de credincioși care vin să se închine la crucea mormântului său.


GALERIE FOTO