Centenarul Marii Uniri sărbătorit în Parohia Hărțăgani


Sâmbătă,13 octombrie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral din zona Băița, Protopopiatul Brad, în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Hărțăgani, în frunte cu P.C. Părinte Ioan Petru Diniș, Protopopul Bradului.

Lucrările cercului pastoral au fost precedate de o slujbă de pomenire a eroilor martiri din satul Hărțăgani, căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și Al Doilea Război Mondial și, totodată, s-a făcut pomenirea delegaților din comuna Băița care au participat la făurirea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Cu această ocazie au fost sfințite două plăci comemorative care conțin numele eroilor din satul Hărțăgani, amplasate la intrarea în biserica parohială, spre veșnică aducere aminte a jertfei acestora pentru apărarea țării și a credinței ortodoxe, pentru libertatea și unitatea poporului român.

A urmat apoi un recital de cântece patriotice susținut de copiii și tinerii Grupului Vocal „Dor Zărăndean” al comunei Băița, format și coordonat de Părintele Valentin Crainic, parohul bisericii din Hărțăgani, și de Grupul Vocal al Ansamblului „Ritmuri Zărăndene”, coordonat de domnul Gheorghe Diniș.

Bucuria și recunoștința întâlnirii sufletești cu eroii satului Hărțăgani a fost completată de o memorabilă lecție de istorie susținută de domnul Dorin Petresc, fiu al satului, care a scos în evidență multitudinea de evenimente, dar și de personalități din comunitatea locală care și-au pus adânc amprenta în istoria satului, din cele mai vechi timpuri până după cel de-al Doilea Război Mondial.

La sfârșit, Părintele Protopop Ioan Petru Diniș a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor ce s-au implicat în organizarea acestui eveniment, iar apoi toți participanții au luat parte la o agapă creștină.

Veșnică recunoștință celor ce n-au pregetat să-și jertfească tinerețea și idealurile pentru visul de unire a tuturor românilor!

Pr.Valentin Crainic

Foto: Cătălin Suciu-Filler


GALERIE FOTO