Joi, 9 mai 2024, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a participat la deschiderea Conferinței internaționale „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca” la Teatrul de Artă din Deva. Manifestarea, dedicată „Crăișorului Munților” la 200 de ani de la naștere, este organizată de Consiliul Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva, în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca.
În deschiderea manifestării, moderată de dl. Prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și de dl. Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu” Hunedoara – Deva, au luat cuvântul dl. acad. Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, dna. Natalia Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dl. Vasile Dâncu sociolog și omul politic, și dl. Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre calitățile lui Avram Iancu care, ulterior, au determinat declararea sa ca erou național, între care se remarcă, ca și virtute determinantă, curajul, însă nu un curaj egoist și izvorât din mândrie sau interese personale, ci un curaj jertfelnic pentru binele comun, un curaj capabil de sacrificiu, după modelul Jertfei lui Hristos pentru salvarea întregii omeniri.
La finalul manifestării grupul „Teceraşul”, condus de domnul dr. Răzvan Roşu, a prezentat un frumos moment muzical de folclor autentic, specific Ţării Moţilor.
La manifestarea științifică, desfășurată joi și vineri, 9-10 mai 2024, participă oameni de știință români și străini care vor susține comunicări legate de personalitatea complexă a lui Avram Iancu, de epoca plină de frământări în care a trăit și a luptat, de contextul intern și internațional în care au avut loc evenimentele revoluționare din Transilvania, evenimente ce l-au avut în centru pe acest erou al neamului românesc.
GALERIE FOTO