Corala „Theotokos” din Brad a colindat la românii din Italia


Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, la invitația Asociației culturale „Insieme per l”Athos” (Together for Athos) din Italia, prin bunăvoința domnului Giuseppe Sergio Balsama, președintele asociației și a doamnei Elena Postelnicu, redactor Radio România Actualități în Italia, Corala „Theotokos” a parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, coordonată de doamna dirijor Ioana Macsim și de Preotul paroh Alexandru Letea, a efectuat, în perioada 8 – 12 decembrie 2022, un turneu de promovare a colindelor corale și tradiționale în rândul românilor din Italia.

Turneul a debutat cu participarea, pe data 10 decembrie, a Coralei „Theotokos” (în calitate de invitați), la Festivalul „Tradiții prin ochi de copii”, organizat de către asociația mai sus amintită , având ca parteneri Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Academia di Romania din Roma și Radio România, sub patronajul Ambasadei României la Roma, iar parteneri media fiind TVR Internațional, Trinitas TV, Agerpres, Gazeta românească, Romit TV. Festivalul, desfășurat la Basicilica Santi XII Apostoli din centrul Romei, și-a propus să promoveze tradițiile românești de colindat în rândul copiilor și tinerilor români născuți în Italia.

Duminică, pe data de 11 decembrie, corul „Theotokos” a dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie la Schitul românesc „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din Rignano Flaminio, aproape de Roma, iar după Sfânta Liturghie a susținut un concert de colinde. Obștea și numeroșii credincioși români din împrejurimi, sub binecuvântarea și minunata grijă părintească a Părintelui stareț Ștefan Simion, a primit și găzduit cu multă dragoste corul nostru pe parcursul zilelor petrecute în Italia. Momentul s-a încheiat cu o agapă într-o deosebită atmosferă de colinde și cântece naționale intonate de către toți cei prezenți.

Tot duminică, în cursul serii, corul nostru a participat la Pavona, în sudul Romei, la o seară de colinde la sala de evenimente „Villa Fornarola”, unde corul nostru și corala Ro-mania din Roma au susținut recitaluri într-o atmosferă deosebită creată de românii participanți la acest eveniment.

Turneul corului nostru în Italia s-a încheiat luni, 12 decembrie, când corul nostru a colindat la Ambasada României din Italia, fiind primiți de către doamna ambasador Gabriela Dancău și corpul diplomatic al Ambasadei.

Bucuria românilor care ne-au primit, ne-a răsplătit din plin efortul de a ajunge la ei. Nu doar ei au fost dăruiți prin aceasta, ci și noi, pentru că am găsit în Italia comunități de români foarte atașați de Biserică și de valorile neamului, care ne-au oferit o adevărate lecție de iubire de credință și de valorile naționale, mulți dintre ei, familii întregi cu copii și tineri venind duminicile în bisericile și mănăstirile românești din Italia, păstrând vii și cu adevărat lucrătoare comunitățile euharistice și parohiale de aici.

Mulțumim pe această cale celor care ne-au mijlocit prezența noastră în Italia, sponsorilor și în mod special membrilor coralei Theotokos de la parohia Brad 1 care au făcut efortul de a pregăti recitaluri complexe și reprezentative pentru spiritualitatea noastră.

NAȘTEREA LUI HRISTOS, SĂ NE FIE DE FOLOS!

Pr. Alexandru Letea


GALERIE FOTO