Corul ARHANGHELII din Orăştie dublu medaliat cu bronz la BRATISLAVA

Corul Arhanghelii, Bratislava 2015În perioada 1-3 octombrie 2015, corul ,,Arhanghelii” al parohiei ortodoxe cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Orăştie I, aflat sub bagheta dirijorului drd. Ioan Marius Popa, a participat la festivalul coral ,,Bratislava Cantat II”, ce s-a desfăşurat în capitala Slovaciei.

Corul de la Orăştie a fost singura formaţie alcătuită din amatori în cadrul acestei competiţii muzicale de prestigiu. Toate celelalte coruri de o mare ţinută şi rafinament artistic, fie că discutăm de cele care au intrat în competiţie sau cele care doar au participat onorific în festival, au fost alcătuite din profesionişti. Repertoriul corului din oraşul Paliei a cuprins compoziţii sacre sau sacre-ortodoxe din literatura corală universală şi românească. Juriul concursului a fost alcătuit din prof.dr. Zoltán Sándor (Ungaria), prof. dr. Ondrej Šaray (Slovacia) şi prof. Dr. Milan Kolena (Slovacia), directorul artistic al festivalului.

În prima zi, 1 octombrie, corul ,,Arhanghelii” a concertat în biserica franciscană ,,Jesuit” din Bratislava. Aici, prin recitalul unor coruri participante în festival, s-a organizat o colectă în folosul copiilor bolnavi de cancer. În a doua zi a festivalului, 2 octombrie, formaţia dirijată de Ioan-Marius Popa a participat în concursul festivalului ce s-a desfăşurat în Primăria din Bratislava. Corul ,,Arhanghelii” a participat la două categorii: Musica Sacra a Capella (H1) şi Orthodox Church Music (L) . În urma concursului, în aceeaşi locaţie s-a susţinut un concert extraordinar al festivalului, unde corul ,,Arhanghelii” a susţinut de asemenea un recital.

În ultima zi a festivalului, 3 octombrie, corul ,,Arhanghelii” a concertat în ultima etapă a manifestării corale, la Klarisky Music Hall, biserică şi sală de concert, unde mai apoi au fost anunţate rezultatele competiţiei. Corul ,,Arhanghelii” a fost dublu medaliat cu bronz pentru prestaţia deosebită în cadrul competiţiei, iar dirijorul drd. Ioan Marius Popa a fost felicitat în mod deosebit de membrii juriului pentru prestaţia deosebită a corului său.

Duminică, 4 octombrie, la întoarcerea spre Orăştie, corul ,,Arhanghelii” s-a oprit la Viena, unde a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie pentru comunitatea românească de aici,  păstorită de către pr. dr. Nicolae Dura în biserica cu hramul ,,Sf. Apostol Andrei”. Biserica românească din Viena a fost neîncăpătoare, credincioşii dorind să asculte acest minunat cor parohial din Orăştie, ambasador al culturii muzicale româneşti.


GALERIE FOTO