Corul ,,Arhanghelii” din Orăştie la ediția a VI-a a Festivalului ,,Pe Tine Doamne, Te lăudăm” din Lugoj

2.Corul Arhanghelii din OrastieDuminică, 5 iulie 2015, Biserica „Învierea Domnului şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Lugoj a fost gazda celei de-a şasea ediţii a Festivalului coral de muzică religioasă „Pe Tine Doamne, Te lăudăm”. În cadrul acestui eveniment coral de mare ţinută artistică a participat și corul „Arhanghelii” al Catedralei din Orăştie.

Evenimentul, care şi-a propus să marcheze an de an, în prima duminică din luna iulie, momentul târnosirii Bisericii „Învierea Domnului” de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2009, a fost organizat de Asociaţia Culturală „Oppidus” în colaborare cu Parohia Ortodoxă „Învierea Domnului” şi Primăria Lugoj, la iniţiativa şi prin sârguinţa Părintelui Paroh iconom stavrofor Mihai Sidei.

Corul „Arhanghelii” al Catedralei „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Orăştie, condus de tânărul drd. Ioan Marius Popa, a fost invitat la cea de a VI-a ediţie a Festivalului „Pe Tine Doamne, Te lăudăm”. Primele trei ediţii au fost competiţionale, însă, începând cu ediţia a IV-a, manifestarea a devenit necompetiţională. Corul de la Orăştie s-a prezentat la înălţime, ansamblul fiind felicitat de o bună parte din membrii juriului onorific, condus de prof. univ. dr. Dumitru Jompan. De altfel, chiar domnia sa a sugerat organizatorilor lugojeni invitarea acestui cor, pe care l-a văzut în festivalul desfăşurat în aprilie la Caransebeş.

Repertoriul corului ,,Arhanghelii” pentru acest festival a cuprins următoarele piese corale: Ochiul inimii mele de Augustin Bena, Ridicat-am ochii mai la ceruri de Ioan Popa și Ţie se cuvine cântare de Isidor Vorobchievici.

În prezent, corul „Arhanghelii” se pregătesc pentru participarea la Festivalul Internaţional BRATISLAVA CANTAT, ce se va desfăşura în perioada 1-3 octombrie la Bratislava. După festival, în ziua de duminică, 4 octombrie, corul va susţine răspunsurile Sfintei Liturghii la Biserica Românească din Viena. Va fi a doua participare competiţională a corului peste hotare, prima fiind anul trecut, când formaţia din Orăştie a obţinut Diploma de Bronz la Festivalul Internaţional al Muzicii de Crăciun „Petr Eben” de la Praga.


GALERIE FOTO