Evenimentul solemn al proclamării locale a canonizării Sfântului Liviu-Galaction de la Cluj și hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului


La Praznicul Bunei Vestiri, marți, 25 martie 2025, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului și-a sărbătorit hramul, aniversând, cu acest prilej, 19 ani de la reînființare. Tot în această zi a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj. Acesta a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română anul trecut, împreună cu alți 15 sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea. Proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți români a avut loc anul acesta, în data de 4 februarie, în Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul celebrării a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Momentul solemn al proclamării locale a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, fiind precedat de Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia, oficiată de un sobor de 11 ierarhi. Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte IOSIF, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale si Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Preasfinţitul Părinte IGNATIE, Episcopul Hușilor; Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului; Preasfinţitul Părinte NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte NESTOR, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfinţitul Părinte TIMOTEI, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei; Preasfinţitul Părinte MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Preasfinţitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului; și Preasfinţitul Părinte TEOFIL DE IBERIA, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Ierarhii au fost înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, printre care s-au aflat clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, slujitori ai Catedralei Mitropolitane, părinți profesori de la cele două instituții de învăţământ teologic din municipiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă și Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”), stareți și duhovnici de la mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația și importanța sărbătorii Bunei Vestiri pentru istoria mântuirii noastre, referindu-se la împlinirea cuvântului lui Dumnezeu şi descoperirea Sa faţă de întreaga lume, prin Fecioara Maria.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Proclamarea locală a Sf. Liviu-Galaction de la Cluj

La sfârșitul rugăciunii Amvonului, a avut loc momentul solemn al proclamării locale a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a prezentat pe scurt viaţa şi mucenicia Sfântului Liviu-Galaction.

 

În continuare, a fost citit Tomosul sinodal, documentul oficial de proclamare, care cuprinde detalii și informații esențiale despre noul sfânt, precum și hotărârea solemnă a Sfântului Sinod de cinstire a acestuia. Documentul a fost citit de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului.

 

După citirea actului, Părintele Mitropolit Andrei a prezentat icoana Sfântului Liviu-Galaction de la Cluj, în timp ce Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a interpretat troparul sfântului.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate, precum și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor coliturghisitori și tuturor colaboratorilor, dar și credincioșilor care au înfrumusețat această zi de sărbătoare a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. În semn de prețuire și recunoștință, Mitropolitul Clujului a oferit câte o icoană a noului sfânt clujean Părintelui Patriarh Daniel, ierarhilor prezenți și secretarului de Stat pentru Culte, Ciprian-Vasile Olinici, care a fost prezent, de asemenea, la eveniment.

„Îl rugăm pe Sfântul Mucenic Liviu‑Galaction Munteanu să ne dea puterea de a‑L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos aşa cum L‑a mărturisit el, aşa cum zice Mântuitorul: «Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri»” (Matei 10, 32-33), a mai spus ÎPS Părinte Mitropolit Andrei.

La eveniment au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor din județele care fac parte din cuprinsul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, printre aceștia aflându-se nepotul sfântului, domnul Adrian Drăgănescu.

Catedrala dovedindu-se a fi neîncăpătoare, mulți din cei prezenți au participat la momentul solemn în fața Catedralei din Piața Avram Iancu.

Toți credincioșii au primit în dar câte o iconiță cu Sfântul Liviu-Galaction și o broșură cu viața lui.

Întreaga manifestare solemnă a fost transmisă în direct pe Trinitas TV, Radio Renașterea și Doxologia.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

 


GALERIE FOTO