Hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu


IMG_3476Catedrala mitropolitană din Sibiu și-a sărbătorit astăzi hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În soborul arhiereilor s-au aflat Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În sobor s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, consilieri eparhiali și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane și de Corala „Anastasis” a Catedralei episcopale din Deva.

Sfânta Treime dătătoare de viață

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a vorbit despre marele praznic al Sfintei Treimi.

„Sărbătoarea Preasfintei Treimi de astăzi este un lucru desăvârșit și binevenit în cultul nostru și în rugăciunile noastre, mai ales în evlavia poporului român, unde praznicul Sfintei Treimi este atât de apreciat și de dorit de credincioși. Multe catedrale au fost închinate Sfintei Treimi pentru că Preasfânta Treime este dătătoare de viață și în același timp este Aceea care ne-a zidit pe noi, care ne-a alcătuit pe noi și ne-a dat ca felul nostru de viață să fie după viața Sfintei Treimi”, a subliniat ierarhul.

La final IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit ierarhilor, preoților, autorităților centrale și locale prezente, precum și tuturor oaspeților și credincioșilor care au participat la hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu. Ierarhul i-a oferit apoi distincția „Crucea șaguniană pentru mireni” directorului Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac.

„Unitatea de credință este dorința pe care noi o adresăm lui Dumnezeu, ca să ne mențină prin puterea Duhului Sfânt în legătură permanentă cu Mântuitorul Iisus Hristos, Capul Bisericii, într-o unitate frățească între noi. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră astăzi, când avem marea sărbătoare a Catedralei noastre. Preasfânta Treime este ocrotitoarea acestui așezământ, dar și a noastră celor ce ne rugăm permanent și intrăm aici ca la un izvor de viață dătător, pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice susținut pe esplanada din fața Catedralei de cele două coruri menționate, împreună cu o fanfară.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro


GALERIE FOTO