Hramul Mănăstirii „Izvorul Mureșului” din județul Harghita


EPDH - 15.08.2016 - Hram Izvorul Muresului HR-1Luni, 15 august 2016, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” – Izvorul Mureșului din județul Harghita a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul sărbătoririi hramului. La invitația Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, la bucuria hramului mănăstirii harghitene a participat și Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Din soborul de arhierei adunați în comuniune euharistică a mai făcut parte și Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Manifestările liturgice prilejuite de sărbătorirea hramului Mănăstirii Izvorul Mureșului au debutat cu săvârșirea în seara de 14 august 2016 a slujbei Vecerniei cu Litie, urmată de slujba  Prohodului Maicii Domnului și a procesiunii tradiționale în jurul bisericii mănăstirii. În cuvântul de învățătură rostit la finalul procesiunii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre rolul deosebit pe care îl are în mântuirea neamului omenesc Maica Domnului, cea care prin jertfa sa iubitoare și prin smerenie s-a făcut părtașă venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Cel care a biruit păcatul și moartea prin Jertfa Sa de pe Cruce și Învierea din morți.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de către soborul de arhierei avându-l în frunte pe Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, alături de un ales sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii de credincioși venită să ia parte la bucuria prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmicului, le-a vorbit celor prezenți despre praznicul de astăzi, când Biserica noastră dreptmăritoare cinstește Adormirea Maicii Domnului, cea prin a cărei misiune ni s-a dat nouă oamenilor bucuria Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Prăznuim adormirea sfinților datorită faptului că prin mutarea lor la cele cerești dobândesc cununa sfințeniei și harul Duhului Sfânt, sfinții devenind chivernisitori ai darurilor celor cerești și rugători pentru noi oamenii în fața Tronului Ceresc.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, le-a mulțumit atât ierarhilor prezenți pentru bucuria coliturghisirii, cât și tuturor celorlalți participanți la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Izvorul Mureșului” din județul Harghita.


GALERIE FOTO