Identitatea – între tradiție și modernitate


Marți, 26 iunie 2018, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, a avut loc la Sala Șemineului a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, în cea de-a doua seară a Zilelor Credinței și Culturii la Deva, ediția a V-a, un dialog-dezbatere inedit și nonconformist între Părintele Radu Trifon, Consilier eparhial pentru probleme de învățământ și activități cu tineretul al eparhiei Devei și Hunedoarei și cunoscuta jurnalistă Sanda Nicola.

Identitatea fiecăruia e definită atât de datele genetice, de apartenența prin naștere la o familie, la o națiune și la o religie, cât și de influențele mediului social, cultural și profesional în care ne trăim viața. Însă, mai presus de orice influențe genetice sau de mediu, pentru creștini identitatea este dată în primul rând de legătura personală cu Hristos, care se realizează în Biserică, prin Sfintele Taine, prin relația personal-duhovnicească cu preotul duhovnic. Omul este destinat veșniciei, este chemat la a fi cetățean al Raiului, însă acest destin se împlinește prin familie, neam, națiune și lume în integralitatea ei. Despre toate acestea s-a vorbit într-o atmosferă deschisă, sinceră și captivantă, mai ales pentru publicul tânăr, venit să se întâlnească cu Sanda Nicola, autoarea volumului de succes Carte de identitate.

Dialogul a fost completat de tinerii interpreți deveni Ana Anuțoiu (finalistă a cunoscutului spectacol-concurs Vedeta populară) și Ioan Lazăr Trifon, care au cântat câteva piese muzicale contemporane referitoare la această tematică a identității, acompaniați la pian de Părintele Radu Trifon.

Manifestările culturale din cadrul Zilelor Credinței și Culturii la Deva, ediția a V-a, se vor desfășura în continuare astfel:

Miercuri, 27 iunie 2018, începând cu ora 19:00, la sala Teatrului de Artă din Deva va avea loc spectacolul de teatru cu piesa Ziditori ai Marii Uniri”, susținut de compania de teatru CIVIC ART CVM din București.

Joi, 28 iunie 2018, începând cu ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva va avea loc un concert extraordinar intitulat UN SECOL DE DOR, dedicat Marii Uniri. Concertul va fi susținut de maestrul Grigore Leșe și invitații săi.

Vineri, 29 iunie 2018, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 9:00, la Catedrala Episcopală din Deva se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

De asemenea, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” va avea loc conferința Credința și Biserica românilor din Transilvania – repere ale identității românești, susținută de către domnul academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.


GALERIE FOTO