Înălțarea Domnului: Zi de pomenire a eroilor români


În fiecare an Biserica Ortodoxă Română face pomenirea eroilor români de praznicul Înălțării Domnului. Astfel, joi, 25 mai 2023, în prezența reprezentanților instituțiilor civile și militare, la monumentul Eroilor din Deva, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a oficiat o slujbă de pomenire a tuturor ostașilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru libertatea și demnitatea poporului român și pentru apărarea credinței strămoșești.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a adresat celor prezenți un cuvânt despre biruința Mântuitorului Iisus Hristos asupra morții prin Jertfa pe Cruce prin care a arătat că singura cale spre mântuire este sacrificiul suprem izvorât dintr-o dragoste desăvârșită îndreptată dezinteresat către ceilalți, iar eroii neamului nostru, urmând această cale a jertfelniciei, și-au asumat moartea și vărsarea sângelui pentru binele comun ca o datorie față de înaintași și ca o dragoste frățească pentru urmași.

În continuare, în cadrul manifestării dedicate Zilei Eroilor, a urmat rostirea mai multor alocuțiuni de către reprezentanții autorităților județene și locale, depunerea de coroane și defilarea gărzii de onoare.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba Parastasului în fața Catedralei Eroilor din Hunedoara.

Cu acest prilej Preasfinția Sa a rostit un cuvânt despre jertfa Sfinților Mucenici, care și-au dat viața pentru dreapta credință, despre jertfa Eroilor poporului român și despre jertfa fără de sânge pe care suntem datori să o împlinim noi, cei de astăzi, păstrând cu demnitate credința înaintașilor noștri.


GALERIE FOTO