Înălțarea Sfintei Cruci. Reprezentarea iconografică


Înălțarea Sfintei Cruci este celebrată în fiecare an în data de 14 septembrie. Începuturile sărbătorii sunt strâns legate de Edictul de la Milan dat în 313 de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, prin care li se oferea libertate creștinilor.

Sfânta Cruce a Mântuitorului Hristos a fost aflată de Episcopul Macarie al Ierusalimului în 14 septembrie 335 din ordinul Sfintei Împărătese Elena.

În icoana praznicului, Episcopul Macarie este reprezentat stând pe un loc înalt și binecuvântând credincioșii cu Sfânta Cruce. De-a dreapta și de-a stânga lui se află doi diaconi. Mai departe, în partea dreaptă a Sfintei Cruci pot fi observați Sfinții Împărați.

Trebuie menționat că reprezentarea sărbătorii este una variată în erminia picturii bizantine. Sfânta Împărăteasă Elena apare în alte icoane în partea de jos, lângă cele trei cruci pe care le-a descoperit care au aparținut Mântuitorului și celor doi tâlhari răstigniți împreună cu El.

De asemenea, unele reprezentări îi înfățișează pe Sfinții Împărați stând în partea dreaptă a Sfintei Cruci, iar în partea stângă este redată vindecarea unui bolnav sau învierea unui adormit prin puterea izvorâtă din Sfânta Cruce. Preoții și credincioșii prezenți la sărbătoare sunt pictați în partea stângă.

În aceeași zonă, dar mai în spate, se poate observa Biserica Învierii Domnului din Ierusalim. Tradiția a consemnat faptul că praznicul Înălțării Sfintei Cruci a început a doua zi după hramul bisericii Învierii ridicată de Sfântul Împărat Constantin cel Mare în anul 335.