Cu binecuvântarea, prin purtarea de grijă și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc joi, 1 iunie 2017, cea de-a IV-a întâlnire a tinerilor ortodocși din cuprinsul Eparhiei. Această ediție a adunat peste 300 de tineri din tot județul Hunedoara, aceștia, împreună cu profesorii și preoții însoțitori, fiind delegați ai miilor de elevi care au ales să-și împletească viața lor cu voia lui Dumnezeu. Gazda acestei ediții a fost orașul reședință de județ, Deva, prin Colegiul Național Sportiv „Cetate”, al cărui local a fost pus la dispoziție cu generozitate și amabilitate de către domnul director Liga Adrian.
Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Episcopală din Deva, de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia s-au împărtășit mulți dintre tinerii prezenți. Întâmpinat cu bucurie de către tineri, Întâistătătorul Episcopiei, Preasfințitul Părinte Gurie, a ajuns repede la inima celor prezenți, prin cuvintele pline de căldură adresate lor la finalul Sfintei Liturghii: „Chiar dacă uneori vremea este capricioasă, pentru mine fiecare întâlnire cu voi este ca o zi senină și asta datorită zâmbetului vostru și a tinereții pe care o revărsați și pe care le resimt ca pe niște raze de soare. Îndemnul meu este să rămâneți la fel de tineri și să răspândiți bunătate, dragoste, pace, să fiți în continuare exemple pentru colegii voștri atât în învățătură cât și în comportament. Vă felicit pe toți pentru strădania depusă și în acest an școlar și vă îndemn să păstrați legătura permanentă cu Dumnezeu, prin dascălii și preoții voștri!” De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a ținut să amintească celor prezenți că, de fapt, cea mai mare bucurie este aceea de a putea iubi, de a dărui în permanență celorlalți cel mai înalt sentiment al omului. Citind tinerilor pasajul biblic ce este un imn dedicat iubirii, de la I Corinteni 13, arhipăstorul hunedorean a propus tuturor ca aceste rânduri să devină ca un motto al vieții tuturor: „V-am citit aceste rânduri pentru a vă aminti care este rolul nostru pe pământ. Aceste cuvinte frumoase despre iubire, deși aparțin Sfântului Apostol Pavel, provin din îndemnul-poruncă al Mântuitorului nostru Iisus Hristos – Poruncă nouă vă dau vouă: Să vă iubiți unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi (Ioan 13, 34). Nu este, așadar, un sfat oarecare, ci este o lege, o poruncă dată de chiar Domnul nostru, pe care se cade să o împlinim cu toții, oricând”.
După acest cuvânt, s-a trecut la premierea celor 24 de elevi care au obținut locuri pe podium la Olimpiadele Județeană și Națională de Religie, fiecare dintre ei primind diplome, cărți și o sumă de bani. De asemenea, au fost premiați câștigătorii etapei eparhiale a concursului național ”Icoana și Școala mărturisirii” organizat de Patriarhia Română.
Întâlnirea a continuat apoi la Colegiul Național Sportiv Cetate Deva, printr-o discuție catehetică muzicală, susținută de către părintele Radu Trifon: „Despre dragoste și nu numai…”. Subiectul, de interes pentru tineri, a fost punctat de cântecele pe aceeași temă interpretate de grupul de muzică folk-rock „CND Band” al Colegiului Național Decebal din Deva, din care fac parte Ioan Tifon – solist vocal, Alin Gheju – chitara și Filip Trifon – tobe.
GALERIE FOTO
Tinerii prezenți la această întâlnire au fost implicați în multe jocuri interesante, potrivite vârstei lor, sub coordonarea doamnei Adriana Prodan, președinte APOR Deva și lider local al Cercetașilor României și a membrilor Centrului Local Deva al Cercetașilor României, ajutați de voluntarii Centrului de Tineret „Ortho Caffe” al Episcopiei Devei și Hunedoarei, aflați sub coordonarea domnului Alexandru Vlad. Tinerii hunedoreni s-au bucurat și de o demonstrație de gimnastică oferită cu drag de câteva dintre tinerele gimnaste care studiază la acest colegiu sportiv.
După masa de prânz servită în regim de catering, tinerii prezenți s-au deplasat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva unde au avut parte de o surpriză frumoasă. În primul rând au vizitat toate obiectivele acestui muzeu, dar cel mai mult s-au bucurat de prezența membrilor Asociației Terra Dacica Aeterna Filiala Deva, care le-au pregătit mai multe ateliere, unde au învățat din obiceiurile și modul de viață al strămășilor noștri daci: port, îmbrăcăminte, țesut, olărit, pregătirea hranei, pregătirea armamentului specific, tir cu arcul etc. La finalul întâlnirii a avut loc și o demonstrație de luptă între daci și romani, spre bucuria participanților.
Tuturor celor implicați – preoți, profesori, elevi, părinți și persoane care doresc să rămână anonime – echipa Sectorului de Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei le adresează mii de mulțumiri și multe bucurii duhovnicești.
GALERIE FOTO