Întâmpinarea Domnului | Hram la noua Catedrală din Deva


De praznicul Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2023, Catedrala cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Întâmpinarea Domnului” din Deva și-a sărbătorit hramul de iarnă. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, împreună cu soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Anastasis” al lăcașului de cult.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, despre întâmpinarea Pruncului Iisus de către Dreptul Simeon și Prorocița Ana la templul din Ierusalim, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a vorbit despre pilda de viețuire a sfinților și, mai ales, a Drepților din Vechiul Testament, care ne învață să înmulțim rugăciunea pentru a primi putere de la Dumnezeu să lucrăm virtuțile ce ne conduc pe calea mântuirii.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt despre praznicul acestei zile care ne amintește de prima descoperire publică a Pruncului Iisus în mijlocul poporului când a fost adus în templu la 40 de zile de la Naștere. În continuare, Preasfinția Sa a oferit distincția „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop pentru mireni” domnului Nicolae-Florin Oancea – Primarul municipiului Deva, ca mulțumire pentru sprijinul și susținerea arătate față de activitatea și lucrarea Bisericii. Arhipăstorul hunedorean a adresat apoi un cuvânt de mulțumire Preasfințiților Părinți Episcopi, sfințiților slujitori și tuturor credincioșilor veniți să se roage la Sfânta Liturghie, la sărbătoarea hramului bisericii devene, în această zi de praznic împărătesc.


GALERIE FOTO