Întâmpinarea Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul la Petroșani

EPDH - 10.09.2015-44Joi, 10 septembrie 2015, la invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița Vâlcii au poposit în orașul Petroșani, în incinta paraclisului „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

Delegația care a însoțit Sfintele Moaște, aflată sub coordonarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a fost întâmpinată la Petroșani de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, alături de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși hunedoreni. Racla cu Sfintele Moaște a fost pusă apoi în locul de închinare special amenajat și a fost săvârșită o slujbă de mulțumire pentru binecuvântarea deosebită de a-l avea în mijlocul nostru pe Sfântul Grigorie Decapolitul.

În cuvântul de întâmpinare a Sfintelor Moaște, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a adresat un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru binecuvântarea venirii Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul în Episcopia Devei și Hunedoarei. De asemenea, ierarhul hunedorean a mulțumit delegației conduse de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului pentru osteneala depusă în a-l avea în mijlocul credincioșilor hunedoreni pe Sfântul Grigorie Decapolitul.

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața Sfântului Grigorie Decapolitul, ilustrând, sumar, modul în care Sfântul a primit cununa veșniciei și a cinstirii în rândul aleșilor lui Dumnezeu pentru apărarea dreptei credințe într-o perioadă de mare zbucium sufletesc pentru Biserica dreptmăritoare, el fiind un luptător pentru cinstirea icoanelor în perioada prigoanei iconoclaste.

După întâmpinarea Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, credincioșii prezenți s-au putut închina la racla cu Sfintele Moaște și au participat la slujba de priveghere săvârșită în cinstea Sfântului Grigorie Decapolitul.


GALERIE FOTO