Marți, 26 noiembrie 2019, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Județean Hunedoara din Deva a avut loc a VI-a ediție a conferinței teologico-istorice anuale „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”.
La ediția din acest an invitatul Episcopiei Devei și Hunedoarei a fost Părintele Radu Preda, Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și preot în parohia „Buna Vestire” din Munchen, Germania.
Pentru început, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a transmis un mesaj în care a subliniat că libertatea dobândită în decembrie 1989 nu a fost întotdeauna bine înțeleasă, iar societatea eliberată de sub jugul comunist a căzut în cumplita robie a omului nou, captiv în doza de plăcere.
Conferința susținută de către Părintele Radu Preda s-a intitulat „După 30 de ani. Lungul drum spre libertate”. În cadrul acesteia, Părintele conferențiar a vorbit despre importanța bunei culturi a memoriei prin care putem să răzbunăm greșelile celor trei decenii trecute de la Revoluția din 1989. O bună cultură a memoriei presupune să nu relativizăm victimile, să nu glorificăm călăii, să avem un bun echilibru. Problema culturii memoriei este esențială pentru viitorul nostru, iar cultura memoriei nu înseamnă paseism, nu înseamnă justificarea unor abuzuri ale istoriei, nu înseamnă justificarea unor deviații, ci înseamnă o bună și corectă încadrare a lor, tocmai pentru a înțelege și a învăța, inclusiv din defecte, ceea ce este de învățat.
În partea a doua a întâlnirii conferențiarul a răspuns întrebărilor venite din partea publicului, vorbind, mai ales, despre misiunea Bisericii în diaspora românească.
GALERIE FOTO